Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

 Zdjęcie - Sernik kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  W sierpniu, po powrocie z urlopu czekała na mnie niespodzianka, sernik kokosowy. Taką słodką dedykację zrobili dla mnie Irena i Andrzej. To była bardzo pyszna i miła niespodzianka, której z przyczyn technicznych;)nie mogłam spróbować. Postanowiłam więc, że także go upiekę. Zarówno serniki jak i kokos uwielbiam, więc nie musiałam się nic a nic zastanawiać.;) Serniczek jest pyszny, wilgotny, mięciutki i ... kokosowy:) Jakoś tak zadziwiająco szybko znikał ;) Serdecznie polecam!

Zdjęcie - Sernik kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*1 szklanka pokruszonych ciasteczek maślanych (u mnie Digestive)

*pół szklanki posiekanych orzechów pecan (dałam orzechy włoskie)

*pół szklanki wiórków kokosowych,

*3 łyżki rozpuszczonego masła,

*2 czubate łyżki brązowego cukru

 

Składniki na masę serową:

*70 dag serka kremowego w temperaturze pokojowej,

*3/4 szklanki cukru,

*1 łyżka skrobi kukurydzianej,

*3 duże jajka,

*1 szklanka mleczka kokosowego,

*1/4 szklanki soku z limonki,

*1 łyżeczka ekstraktu kokosowego - dodałam pół szklanki wiórków kokosowych.

Wykonanie:

Wymieszać składniki spodu. Masą ciasteczkową wyłożyć tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy 23cm) i piec przez 15 minut.

Zmiksować ser z cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodawać po jednym jajku. Wlać mleczko kokosowe, ekstrakt oraz sok z limonki. Miksować przez 3 - 5 minut. Masę przelać na spód i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez pół godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na 30 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów