Smaczne ciasto z dodatkiem coca-coli ,mokre i pulchne choć dość ciężkie i jest syte. Wszystkim smakowało polecam... oj wciąga bardzo więc uważajcie :-)
Do tej zupy przymierzałam się od dawna ale zawsze jakoś tak wychodziło, że jej nie ugotowałam. Dopiero dzisiaj się za nią wziełąm. Nigella twierdzi, że jedzenie tej zupy daje poczucie radości i optymizmu a nawet gotowanie jej podnosi ją na duchu.
Kiedy wraz z synkiem zajadałam się rybką zapiekaną w parmezanie, Ukochanemu (który średnio lubi ryby) zrobiłam takie oto faszerowane piersi kurczaka po włosku. Pomysł pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne Gosi99. Tak przygotowany kurczaczek smakuje wspaniale, fajnie wygląda i pachnie, a jego dodatkową zaletą jest to, że nie smażymy go na patelni a pieczemy w piekarniku. Bardzo polecam!:)
Ciabatta chodziła za mną już naprawdę dłuuuugo... Ostatnio zobaczyłam fajny przepis u Kuby, a jest to przepis Kass. Spodobał mi się i tak powstały moje ciabatty. Były pyszne! Powiem Wam, że chyba jeszcze włoska wakacyjna atmosfera na mnie działa, bo zapomniałam dodać soli do ciasta i moje ciabatty w ogóle nie są słone, jak włoski chleb, który uwielbiam:) Smakowały nam bardzo!
Maszkietne naleśniki to potrawa z kuchni śląskiej. Przepis na nie znalazłam w serwisie Śląskie Smaki i zaciekawił mnie bardzo. Nie jadłam jeszcze drożdżowych naleśników, a tym bardziej z nadzieniem budyniowo-twarożkowym z rodzynkami. Musze powiedzieć, że nadzienie było bardzo pyszne. Naleśniki również, choć całość dość mocno słodka, no i trochę grube mi te naleśniki wyszły, ale co tam ;)
Gdybym wcześniej nie robiła Cezara nie pomyślałabym nawet, że ta sałatka z grzankami może być taka smaczna. Co prawda wolę sałatę lodową ale akurat nie było więc użyłej zwykłej, która jednak trochę mniej mi smakuje. Ale to nie przeszkadzało aby sałatka zniknęła w równie szybkim tempie jak Cezar.
Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...
Przepisy na te pierożki widziałam w różnych źródłach ponieważ jednak nie mam dostępu do gotowego ciasta won ton skorzystałam z przepisu, w którym ciasto robi się samodzielnie. I tak naprawdę to nie wiem czy są to pierożki Won ton czy Dim sum, ważne jednak, że są one smaczne a podane z bulionem stanowią znakomitą odmianę.
Wiosna w pełni, świeżych cudności na targu mnóstwo, trzeba korzystać. Nakupiłam w sobotę rabarbaru, młodej kapustki, aromatycznego koperku, chrupiące rzodkiewki, młodziutkie pomidorki i wiele innych pyszności, a teraz wszystko po trochu przerabiam.
Nie wiem jak to się stało że o niej zapomniałam, w tamtym roku robiłam ją dosyć często i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej. Właśnie wyjęłam ćwiartkę kapusty pozostałą z niedzielnego obiadu i przerobiłam ją na to cudo ;-)
Nie chodzi tu o smażony, zgliwiały ser, jaki często przyrzadzały nasze babcie, ale o zwykły swieży twaróg, wrzucony na patelnię i rozpuszczony. Ser taki, po ostygnięciu, staje sie na tyle twardy, że bez problemu można go pokroić i wymieszać z innymi składnikami sałatki, a przy tym - co ciekawe- w ustach staje się bardzo kruchy, aż rozsypuje sie w ustach.
Lubię owoce morza i gdyby nie fakt, ze niesamowicie trudno trafić na te dobrej jakości, spożywałabym je częściej. Krewetki na sposób azjatyckie to proste i szybkie w wykonaniu danie. Aromatyczne, pod warunkiem, że się nie natrafiło na nieziemsko smierdzące krewetki:(, a to dosyć częste zjawisko, szczególnie w super- i hipermarketach. W każdym razie polecam!
Sezon na szparagi dobiega końca a ja nigdzie nie spotkałam zielonych szparagów dlatego na pocieszenie kupiłam sporą ilość białych, z których dla urozmaicenia mam zamiar zrobić dwie różne przystawki i zupki w dwóch wersjach. Dzisiejsza przystawka to kulinarna poezja. Kombinacja słonego łososia ze słodko-kwaśnym sosem truskawkowym w pełni dodaje szparagom wyrafinowania i pobudza zmysły smaku.
Kapusta ma w sobie wiele drogocennych dla naszego organizmu witamin oraz polifenoli dlatego spożywanie jej na surowo jest jak najbardziej wskazane. Sałatka wg tego przepisu to potężny „zastrzyk” witamin, ponieważ oprócz kapusty zawiera aromatyczny czosnek, dymkę i duże ilości koperku, który wspomaga trawienie. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs grillowanych.