Sałatka ze smażonego sera na ostro
Nie chodzi tu o smażony, zgliwiały ser, jaki często przyrzadzały nasze babcie, ale o zwykły swieży twaróg, wrzucony na patelnię i rozpuszczony. Ser taki, po ostygnięciu, staje sie na tyle twardy, że bez problemu można go pokroić i wymieszać z innymi składnikami sałatki, a przy tym - co ciekawe- w ustach staje się bardzo kruchy, aż rozsypuje sie w ustach.
/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olgi Smile/
Sałatka ze smażonego sera na ostro
Składniki:
- biały ser tłusty
- mięta (ilość wg uznania, ja dodałam dużo)
- ostra papryka drobniutko posiekana
- ziemniaki ugotowane i ostudzone (jeśli w mundurkach, to je obieramy)
- dymka ze szczypiorem
- ostra papryka drobno posiekana
- sok z cytryny
- oliwa
- sos winegret
(na 1/2 szklanki sosu, dajemy:
- ocet smakowy w stosunku do oliwy w proporcjach 1:3
- łyżka ostrej musztardy
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- sól
Biały ser wrzucić na patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażyć na małym ogniu, mieszając. Będzie on przechodził przez szereg konsystencji, najpierw stopi się jak stopiony i będzie nawet lekko ciągnący, następnie oddzieli się serwatka i powstanie twardsza jedo odmiana. w tym momecie należy wyłączyć gaz i szybko posolić i dołożyć papryczką oraz drobno posiekaną miętę. Calość wyłożyć na deskę wysmarowaną olejem, styarając się uformować prostokąt o wysokości ok. 1 - 1,5 cm. Gdy przestygnie pokroić na kawałki i skropić niewielką ilością oliwy i soku z cytryny.
Ziemniaki pokroić, jeśli są małe to tylko przekroić na pół. Ser, ziemniaki, pokrojoną dymkę i papryczkę wymieszać w misce i polać sosem. Odstawić na ok. 30 minut, aby ziemniaki wchłonęły sos. Podawać do chrupiącej bułki i białego wina.
Smacznego!