Maszkietne naleśniki
Maszkietne naleśniki to potrawa z kuchni śląskiej. Przepis na nie znalazłam w serwisie Śląskie Smaki i zaciekawił mnie bardzo. Nie jadłam jeszcze drożdżowych naleśników, a tym bardziej z nadzieniem budyniowo-twarożkowym z rodzynkami. Musze powiedzieć, że nadzienie było bardzo pyszne. Naleśniki również, choć całość dość mocno słodka, no i trochę grube mi te naleśniki wyszły, ale co tam ;) Naleśnikami dołączam do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku!, nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Składniki na ciasto:
*1 szklanka mąki
*300 ml podgrzanego mleka
*1 dag drożdży
*3 jajka
*olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
*1 budyń (dałam waniliowy)
*0,5 l mleka
*2 łyżki cukru pudru
*1 serek twarogowy homogenizowany
*2 banany
*3 łyżki rodzynek
Wykonanie:
Ciasto
Z podanych składników przygotować ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę. Potem usmażyć naleśniki na oleju.
Nadzienie
Ugotować budyń według przepisu. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie dodać do niego serek, rodzynki, banany pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki i składać je na 4 części.
Smacznego:)