Maszkietne naleśniki

Maszkietne naleśniki

Zdjęcie - Maszkietne naleśniki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Maszkietne naleśniki to potrawa z kuchni śląskiej. Przepis na nie znalazłam w serwisie Śląskie Smaki i zaciekawił mnie bardzo. Nie jadłam jeszcze drożdżowych naleśników, a tym bardziej z nadzieniem budyniowo-twarożkowym z rodzynkami. Musze powiedzieć, że nadzienie było bardzo pyszne. Naleśniki również, choć całość dość mocno słodka, no i trochę grube mi te naleśniki wyszły, ale co tam ;) Naleśnikami dołączam do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku!, nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Maszkietne naleśniki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ciasto:

*1 szklanka mąki

*300 ml podgrzanego mleka

*1 dag drożdży

*3 jajka

*olej do smażenia


Składniki na nadzienie:

*1 budyń (dałam waniliowy)

*0,5 l mleka

*2 łyżki cukru pudru

*1 serek twarogowy homogenizowany

*2 banany

*3 łyżki rodzynek


Wykonanie:

Ciasto
Z podanych składników przygotować ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę. Potem usmażyć naleśniki na oleju.

Nadzienie
Ugotować budyń według przepisu. Posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie dodać do niego serek, rodzynki, banany pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki i składać je na 4 części.

Smacznego:)

Zdjęcie - Maszkietne naleśniki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów