Krewetki na sposób azjatycki
Lubię owoce morza i gdyby nie fakt, ze niesamowicie trudno trafić na te dobrej jakości, spożywałabym je częściej.
Krewetki na sposób azjatyckie to proste i szybkie w wykonaniu danie. Aromatyczne, pod warunkiem, że się nie natrafiło na nieziemsko smierdzące krewetki:(, a to dosyć częste zjawisko, szczególnie w super- i hipermarketach. W każdym razie polecam!
/źródło: Smak imprezy blog Olgi Smile/
Krewetki na sposób azjatycki
Składniki:
- krewetki obrane
- masło
- sałata lodowa
- kiełki sojowe
- olej sezamowy
- ziarno sezamowe
- sól
Krewetki podsmażyć na patelni z masłem, posolić. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Sałatę umyc i bardzo dobrze osuszyć (!) następnie pociąć w paski i wrzucić na rozgrzana patelnię z kawałkiem masła i chwilke smażyć. Sałata musi pozostać żywozielona, w miarę jędrna. Do dużej miski przełożyć kiełki, ostudzoną sałatę, krewetki, dodać ziarno sezamowe podprażone na suchej patelni (dużo!), doprawić solą i olejem sezamowym (też duzo!). Na talerzu każdy może dodatkowo jeszcze posypać sobie swoja porcję prażonym sezamem.
Smacznego!