Krewetki na sposób azjatycki

Krewetki na sposób  azjatycki

Lubię owoce morza i gdyby nie fakt, ze niesamowicie trudno trafić na te dobrej jakości, spożywałabym je częściej. 

Krewetki na sposób azjatyckie to proste i szybkie w wykonaniu danie. Aromatyczne, pod warunkiem, że się nie natrafiło na nieziemsko smierdzące krewetki:(, a to dosyć częste zjawisko, szczególnie w super- i hipermarketach. W każdym razie polecam!

Zdjęcie - Krewetki na sposób  azjatycki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki na sposób  azjatycki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krewetki na sposób  azjatycki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Smak imprezy blog Olgi Smile/

Krewetki na sposób azjatycki

Składniki:

  • krewetki obrane
  • masło
  • sałata lodowa
  • kiełki sojowe
  • olej sezamowy
  • ziarno sezamowe
  • sól

 

Krewetki podsmażyć na patelni z masłem, posolić. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Sałatę umyc i bardzo dobrze osuszyć (!) następnie pociąć w paski i wrzucić na rozgrzana patelnię z kawałkiem masła i chwilke smażyć. Sałata musi pozostać żywozielona, w miarę jędrna. Do dużej miski przełożyć kiełki, ostudzoną sałatę, krewetki, dodać ziarno sezamowe podprażone na suchej patelni (dużo!), doprawić solą i olejem sezamowym (też duzo!). Na talerzu każdy może dodatkowo jeszcze posypać sobie swoja porcję prażonym sezamem.

Smacznego!

Kategorie przepisów