Szparagi z łososiem w sosie truskawkowym
Sezon na szparagi dobiega końca a ja nigdzie nie spotkałam zielonych szparagów dlatego na pocieszenie kupiłam sporą ilość białych, z których dla urozmaicenia mam zamiar zrobić dwie różne przystawki i zupki w dwóch wersjach. Dzisiejsza przystawka to kulinarna poezja. Kombinacja słonego łososia ze słodko-kwaśnym sosem truskawkowym w pełni dodaje szparagom wyrafinowania i pobudza zmysły smaku.
Składniki:
( na 4 osoby)
- duży pęczek szparagów (około 500 g ),
- 4 cienkie plastry wędzonego łososia,
- sól i cukier,
na sos:
- 1 ½ szklanki truskawek,
- 2 łyżki kremowej śmietany (36%),
- sok z ćwiartki cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- pieprz ,
Sposób wykonania:
- szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i myjemy, następnie gotujemy około 15 min w wodzie z dodatkiem soli i cukru, (ugotowane szparagi natychmiast przekładamy do zimnej wody a najlepiej z dodatkiem lodu)
- truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, kroimy na cząstki i miksujemy z pozostałymi składnikami sosu, (kilka cząstek zostawiamy do dekoracji),
- 3-4 szparagi owijamy plasterkiem łososia, układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy cząstkami truskawek.