Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku na czerwono na słodko, bardzo lubię słodkawe śledzie więc i te przypadły mi do gustu polecam ... Niektórzy obawiają się śledzi na słodko ale przecież do odważnych świat należy ...
- 250 g płatów śledziowych
- 2 cebule
- 50 g rodzynek ja dałam żurawinę
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy dałam mniej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez ok 1-2 żeby niebyły zbyt słone. Następnie osuszyć i pokroić ukośnie w 2 cm kawałki. Żurawinę namoczyć we wrzątku , odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz posypać cukrem - przykryć i dusić do miękkości . Odkryć dodać żurawinę, sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć - połowę odłożyć a do reszty dodać koncentrat - wymieszać. Całość wystudzić, śledzie ułożyć na półmisku i położyć na wierzch cebulę czerwoną i jasną - podawać na zimno.
Smacznego