Szarlotka z migdałami
Jeżeli chodzi o szarlotki, moim najbardziej udanym przepisem, sądząc po ilości komentarzy, jest szarlotka na kruchym cieście. Nie będę ukrywać, że jest to również mój ulubiony przepis. Czasami jednak mam ochotę na odmianę. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis na spód, a do niego dodać migdałową posypkę, podobnie jak w tarcie malinowo-migdałowej, którą kiedyś robiłam. Migdały świetnie komponują się z jabłkami - polecam, spróbujcie!
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
4 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
1 kg jabłek (ja korzystam z przecieru jabłkowego własnej produkcji)
cukier do smaku
cynamon
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Posypka migdałowa:
1/2 kostki masła
2 łyżki brązowego cukru
150 g migdałów w płatkach
łyżeczka mąki
1 łyżka mleka
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki posiekaj, następnie dobrze zagnieć. Zwiń ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie pokrusz na natłuszczoną blaszkę (można zetrzeć na tarce lub po prostu wylepić formę ciastem). Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie jabłek:
Jeśli korzystasz z całych jabłek, obierz je i przesmaż na mus, dodając tyle cukru, ile uważasz za stosowne. Dodaj cynamon i suchą galaretkę, dobrze wymieszaj. Gorące jabłka wyłóż na podpieczony spód.
Przygotowanie posypki:
W rondlu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę, wymieszaj tak, aby nie było grudek. Wsyp migdały i całość gotuj przez chwilę. Następnie wyłóż równomiernie na jabłka.
Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Krój dopiero po ostygnięciu.