Po krótkim pobycie w górskim klimacie wracam do rzeczywistości. Miałam napisać szarej ale tak się stęskiniłam za domem, że w żadnym razie to słowo nie pasuje. Wróciłam wypoczęta pomimo kilometrów, które wychodziłam po górskich szlakach.
Tym razem upiekłam prawdziwe muffiny (a nie ciasto muffinowe ;-) Kokos i wiśnie - takiego połączenia jeszcze nie próbowałam , a skoro z jednym z moich ulubionych składników , więc tym bardziej skorzystałam z przepisu. W oryginale były jednak kandyzowane wiśnie , ja natomiast dodałam świeże czereśnie ("z braku laku"). Babeczki i tak wyszły smaczne , a te "antenki" na wierzchu dodały im uroku :-)
Lato. Bogactwo smaków i odpoczynek od kuchni, przynajmniej u mnie. Przygotowuję dania, które wymagają ode mnie niewiele wysiłku i czasu. Latem to się pięknie udaje. Przez ostatnie tygodnie więc mi się upiekło. ;-))) Piekłam tylko jedną nową rzecz - ciasto z porzeczkami.
Nienawidzę przygotowywania cynaderek, ale zjeść czasem lubię:) Uwielbiam je w sosie z mnóstwem uduszonej cebulki, podane z kaszą gryczaną, albo po chińsku... w takim sosie też są smaczne, pod warunkiem, że komuś nie przeszkadzają całe ziarenka pieprzu.
Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki zrobiłam a tak pyszny, że aż nie do wiary. Zazwyczaj kojarzy nam się, że to co jest pracochłonne i zawiera dużą ilość składników jest napewno dobre. Jednak ten chleb jest zaprzeczeniem tej teorii. Minimalistyczna lista składników i skromny wkład pracy a efekt fantastyczny. Bardzo polecam.
To najprostsze , najszybsze i jedne z najlepszych bagietek , jakie do tej pory piekłam. Mają chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze , które nawet na drugi dzień pozostaje sprężyste (a nie jak w wielu przypadkach , kruszące się). Z tego przepisu korzystałam już kilka razy i właściwie za każdym razem bagietki wychodziły inne , choć tylko z wyglądu.
Rolada z masą budyniowa o smaku czekoladowego likieru pyszności. Puszysty biszkopt, nasiąknięty masą likierową. Nikt się nie spodziewał że jest tam alkohol a tu taka niespodzianka i bardzo smakował znikło w mgnieniu oka polecam :-)
Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.
Dzisiaj na moim blogu hit pomidorowy. To sok z czerwonych pomidorów, który przygotowuję co roku na przełomie sierpień-wrzesień. Można go pić, ale także można dodawać do sosów, spaghetti, bigosu czy gołąbków. Nie ma nic lepszego, przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy:-) Samo zdrowie, gorąco polecam!
Kolejna perła z lamusa, tym razem przedstawiam Wam prostą babkę rumowo - kakaową. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci i od dawien dawna ta babka gości w moim rodzinnym domu, polecam!
Te muffiny robiłam także jeszcze przed urlopem. Zachciało nam się coś słodkiego, a miałam w szafce puszkę brzoskwiń, więc od razu pomyślałam o muffinach. W książce autorstwa Dorotki znalazłam przepis na muffiny z ananasem, które także można zobaczyć tutaj. Zamieniłam ananasy na brzoskwinie, płatki migdałowe na wiórki kokosowe i otrzymałam przepyszne, pachnące, wilgotne muffiny, które posmakowały bardzo mojej rodzince.
Już kiedyś go robiłam, bardzo mi wtedy smakował i dlatego postanowiłam go upiec jeszcze raz. Placek jest pyszny, nuta śliwkowa i waniliowa - niebo w gębie, gorąco polecam!