Chińska potrawka z indyka

Po krótkim pobycie w górskim klimacie wracam do rzeczywistości. Miałam napisać szarej ale tak się stęskiniłam za domem, że w żadnym razie to słowo nie pasuje. Wróciłam wypoczęta pomimo kilometrów, które wychodziłam po górskich szlakach. Jedzenie góralskie jak zawsze było pyszne, postaram się wkrótce  niektóre rzeczy odtworzyć. A dzisiaj przedstawiam Wam danie z kuchni chińskiej. Prosta i smaczna potrawka z indyka lub kurczaka, którą przygotowałam jeszcze przed wyjazdem. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni. Polecam:)

Zdjęcie - Chińska potrawka z  indyka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 zielone papryki ( nie miałam  więc zastapiłam czerwoną)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag mięsa z indyka (można zastąpić kurczakiem)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • 1/4 litra rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 15 dag kiełków sojowych (pominęłam bo nie lubimy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Strąki papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić. Podobnie przygotować czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić je w małe kawałeczki. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć małymi porcjami. Doprawić solą i pieprzem i przełożyć z patelni w ciepłe miejsce. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone strąki papryki i krótko razem dusić. Kiedy papryka jest półmiękka, włożyć mięso, zalać winem, rosołem i octem winnym, a następnie dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodać umyte, odsączone kiełki sojowe ( za pierwszym razem dodałam, nie smakowały nam ale z powodzeniem  powtarzam to danie bez kiełków) oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawę. Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco bardziej łagodną może zrezygnować z dodawania octu winnego. Danie najlepiej pasuje do ryżu lub makaronu ryżowego lub chińskiego.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie cytrynowym
1

Kurczak w sosie cytrynowym

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak po chińsku z chilli
9

Kurczak po chińsku z chilli

gania gania
My cuisine

Kurczak chop suey
5

Kurczak chop suey

gania gania
My cuisine

Kurczak po chińsku
14

Kurczak po chińsku

Magda Magda
Proste gotowanie

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
1

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców
3

Pierogi gyoza z pieczoną kaczk…

food² food²
Food Square

Cukinia po chińsku
2

Cukinia po chińsku

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)
2

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki
1

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Kurczak z boczniakami po chińsku
1

Kurczak z boczniakami po chińs…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj