Babka piaskowa
Babeczka piaskowa pulchniutka lekka i bardzo delikatna no i bardzo szybka w wykonaniu polecam
4 jajka
150 g masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszek miksując dodać roztopione i przestudzone masło, kwaśną śmietanę, łyżkę soku z cytryny oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia zmiksować - odstawić. W drugiej misce ubić białka ze szczypta soli i podczas ubijania dodawać stopniowo resztę cukru. Ubitą na sztywno pianę delikatnie wymieszać z masą jajeczną i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec ok 30-40 minut w 180 C tzw do suchego patyczka, po upieczeniu pozostawić z 10 minut z uchylonymi drzwiczkami następnie wyjąć - można posypać cukrem pudrem.
Smacznego
...dodatkowe zdjęcie babki upieczonej innego dnia. Dla pani która twierdzi że poprzednia opadła, bo jest pomarszczona. Nie miała zakalca, była pulchniutka i wilgotna taka jak powinna być. No poza tym pomarszczeniem z góry w pośpiechu pieczenia. Druga wszyła taka sam lecz już wygładzona...