Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową
Te muffiny robiłam także jeszcze przed urlopem. Zachciało nam się coś słodkiego, a miałam w szafce puszkę brzoskwiń, więc od razu pomyślałam o muffinach. W książce autorstwa Dorotki znalazłam przepis na muffiny z ananasem, które także można zobaczyć tutaj. Zamieniłam ananasy na brzoskwinie, płatki migdałowe na wiórki kokosowe i otrzymałam przepyszne, pachnące, wilgotne muffiny, które posmakowały bardzo mojej rodzince.
Składniki na 14 muffinek:
*1,5 szklanki mąki
*2/3 szklanki cukru
*1 duże jajko
*100 ml maślanki
*80 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki, po brzoskwiniach)
*pół szklanki oleju
*pół szklanki płatków owsianych (górskich)
*1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
*3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
*250 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
Dodatkowo na posypanie:*cukier demerara
*płatki migdałowe lub wiórki kokosowe (ja dałam wiórki)
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop brzoskwiniowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać wiórkami kokosowymi i cukrem demerara.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego :)