Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową

Zdjęcie - Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Te muffiny robiłam także jeszcze przed urlopem. Zachciało nam się coś słodkiego, a miałam w szafce puszkę brzoskwiń, więc od razu pomyślałam o muffinach. W książce autorstwa Dorotki znalazłam przepis na muffiny z ananasem, które także można zobaczyć tutaj. Zamieniłam ananasy na brzoskwinie, płatki migdałowe na wiórki kokosowe i otrzymałam przepyszne, pachnące, wilgotne muffiny, które posmakowały bardzo mojej rodzince.

Zdjęcie - Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 14 muffinek:

*1,5 szklanki mąki

*2/3 szklanki cukru

*1 duże jajko

*100 ml maślanki

*80 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki, po brzoskwiniach)

*pół szklanki oleju

*pół szklanki płatków owsianych (górskich)

*1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia

*3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej

*250 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo na posypanie:

*cukier demerara

*płatki migdałowe lub wiórki kokosowe (ja dałam wiórki)

 

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop brzoskwiniowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać wiórkami kokosowymi i cukrem demerara.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wystudzić.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki z brzoskwinią i posypką kokosową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy