Babka rumowo - kakaowa
Kolejna perła z lamusa, tym razem przedstawiam Wam prostą babkę rumowo - kakaową. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci i od dawien dawna ta babka gości w moim rodzinnym domu, polecam!
Składniki:
kostka masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
6 jajek
olejek zapachowy, np. rumowy
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać pianę do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę: prostokątną albo z kominkiem; wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać foremkę bułką tartą. Wylać ciasto do foremki.
Wcześniej odlać mniejszą połowę ciasta, dodać kakao. Piec babkę około godziny w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek musi być suchy). Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)