Placek migdałowy z porzeczkami

Placek migdałowy z porzeczkami

Lato. Bogactwo smaków i odpoczynek od kuchni, przynajmniej u mnie. Przygotowuję dania, które wymagają ode mnie niewiele wysiłku i czasu. Latem to się pięknie udaje. Przez ostatnie tygodnie więc mi się upiekło. ;-))) Piekłam tylko jedną nową rzecz - ciasto z porzeczkami. Przepis był na samym wierzchu, a nie chciało mi się szukać innych. Ten był pod ręką. Nie wymagał wiele zachodu przy przygotowywaniu ciasta. Smak placka taki tam sobie. Ciasto małosłodkie, kwaskowe, zwyczajne. W to mi graj. :-))

Zdjęcie - Placek migdałowy z porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek migdałowy z porzeczkami

2-3 szklanki czerwonych porzeczek

150 g mąki

100 g cukru

100 g płatków migdałowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 ml jogurtu naturalnego

150 ml oliwy z oliwek

3 jaja

Blachę 25x25 wyłożyłam pergaminem. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.

Migdały utarł w moździerzu mój mąż.

Wymieszałam mąkę, proszek migdałowy, cukier, proszek do pieczenia, sól.

W drugim naczyniu połączyłam ze sobą jogurt, oliwę i jaja.

Wymieszałam suche składniki z płynnymi. Wlałam do formy. Na wierzchu ułożyłam równą warstwę porzeczek.

Placek piekłam przez ok. 50 minut.

Po przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.

* źródło - "Wysokie Obcasy", przepis Agnieszki Kręglickiej

Kategorie przepisów