Niedawno dostałam sympatycznego maila od Marty, która przysłała mi dwa smakowite cynamonowe przepisy. Pierwszym, który postanowiłam wypróbować był przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami.
Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!
Tak, mamy już Nowy Rok, a ja jeszcze nie pokazałam świątecznego sernika;). Na święta zrobiłam ciasta wg sprawdzonych przepisów, był to : makowiec, piernik na Guinnessie, a także ten piernik mojej mamy. Postawiłam za to na nowy sernik, na który przepis podała Dorotuś. Świąteczny, miękki, wilgotny, z dodatkiem rodzynek, pełen sera, a właściwie sam ser, bo to sernik bez spodu. Wszystkim bardzo smakował, pyszności! Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, to zdecydowany hit!:)
Dzisiejsze risotto nie wyróżnia się niczym szczególnym oprócz tego, że zawiera najdożsżą przyprawę świata jaką jest szafran. Byłam bardzo ciekawa jak smakuje ta legendarna przyprawa no i okazało się, że całkiem dobrze. Risotto ma delikatny smak i piękny kolor. Można je podać do mięsa lub jako samodzielne danie.
Wiele wody upłynęło, masa tuszu drukarskiego w kominku spłonęła zanim znalazłam w chociaż jednej gazetce przepis godny mojej uwagi. Często celebryci małego i średniego kalibru prezentują "ulubione" dania na stronach brukowców i czytając ich przepisy mam wrażenie, że całymi dniami wysilają mózgownice nad przedstawieniem nam, prostym ludziom, jak najtrudniejszej, najmniej dla nas dostępnej i najmniej polskiej propozycji ich radosnej twórczości.
Klasyka z baru mlecznego czyli leniwe pierogi. Ostatnio brak mi czasu na przesiadywanie w kuchni, więc ratuję się przygotowywaniem potraw nie wymagających długiego przyrządzania. Dzisiaj naszła mnie ochota na leniwe - dawno ich nie jadłam, więc z ochotą zabrałam się do roboty. Skorzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" .
Bardzo smaczny i prosty deser dla wielbicieli kokosowych smaków. Słone krakersy połączone ze słodkim kremem budyniowym tworzą wbrew pozorom naprawdę zgrany duet :)
Smaczne i bardzo proste ciasto drożdżowe. Nie trzeba go wyrabiać tak długo jak tradycyjne. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać drożdże z kilkoma składnikami, odstawić do wyrośnięcia, a następnego ranka wsypać mąkę ,następnie zmiksować, tylko do połączenia się składników i już tylko bakalie dorzucić oraz szczyptę soli.
O tym, że musztarda świetnie pasuje do mięsa i sosów przekonałam się już nie raz dlatego nie musiałam długo dumać nad tym czy brać się za ten przepis czy nie. Znalazłam go w Kalendarzu Dilmah i wszystkim gorąco polecam ten szybki i łatwy sposób na pyszne mięso.
Dziś będzie prosto. Najprościej jak tylko można, ale jednocześnie tak smacznie i dziecinnie ;). Bo to taki smak dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam mleczne desery i zupy, a taki ryż w szczególności. Musiał być z cynamonem, obowiązkowo. Tak jak i dziś. A czy Wy lubicie mleczne desery, np. kaszkę mannę na gęsto z sokiem malinowym? :)
Ludzie dzielą się na dwie grupy. Na tych, którzy wolą dół bułek i tych, którzy preferują górę. Ja, jeżeli mogę wybierać, sięgam po dół, oddając górę synkowi, który zawsze jest wtedy bardzo zdziwiony. Jest mi wdzięczny do granic możliwości, patrzy na mnie z podziwem - jak to mama się poświęca dla dziecka:)