Cynaderki z pieczarkami i zielonym pieprzem
Nienawidzę przygotowywania cynaderek, ale zjeść czasem lubię:) Uwielbiam je w sosie z mnóstwem uduszonej cebulki, podane z kaszą gryczaną, albo po chińsku... w takim sosie też są smaczne, pod warunkiem, że komuś nie przeszkadzają całe ziarenka pieprzu.
/źródło: "Kuchnia"/
Składniki:
500g cynaderek wieprzowych
1 litr mleka
4 średnie cebule
300g pieczarek
3 łyzki oleju
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
1 łyzka posiekanego tymianku (lub łyzeczka suszonego)
300 ml sosu pieczeniowego
Cynaderki przekrawamy wzdłuż na pół i bardzo ostrym nożem wycinamy ze środka białe żyłki. Następnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski.
Do miski wlewamy mleko, wkładamy do niego pokrojone cynaderki i moczymy przez kilka godzin.
Cebule kroimy w piórka, a oczyszczone pieczarki na ćwiartki. Cynaderki wyjmujemy z mleka, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy pod bieżącą wodą. Teraz mozna cynaderki włożyć na 1-2 minuty do gorącej wody, ale to nie jest konieczne.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy osączony z zalewy zielony pieprz i podsmażamy razem z cynaderkami. Dodajemy cebulę, pieczarki i posiekany tymianek. Dusimy przez chwilę i wlewamy sos pieczeniowy. Potrawę pozostawiamy na małym ogniu na ok. 10 minut. Podajemy ze świeżą bagietką i konserwowymi i kwaszonymi ogórkami.
Smacznego:)