Rolada z likierem czekoladowym
Rolada z masą budyniowa o smaku czekoladowego likieru pyszności. Puszysty biszkopt, nasiąknięty masą likierową. Nikt się nie spodziewał że jest tam alkohol a tu taka niespodzianka i bardzo smakował znikło w mgnieniu oka polecam :-)
biszkopt na roladę z tego przepisu
Forma 37/43 - blacha od piekarnika.
2 szklanki mleka
1 szklanka likieru czekoladowego
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1/2 kostki masła
Do garnuszka wlać mleko, z cukrem i zagrzać, w misce wymieszać likier z mąkami na jednolitą masę. Gdy mleko zaczyna się gotować zdjąć z ognia i wlewać powoli masę likierową szybko mieszając. Budyń wstawić ponownie na gaz ciągle mieszając do zagotowania. Następnie do ciepłego dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Garnuszek przykryć folia spożywczą.
Upieczony biszkopt wysmarować letnim budyniem i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki na minimum pięć godzin do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego