Rolada z likierem czekoladowym

Rolada z likierem czekoladowym

Zdjęcie - Rolada z likierem czekoladowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Rolada z masą budyniowa o smaku czekoladowego likieru pyszności. Puszysty biszkopt, nasiąknięty masą likierową. Nikt się nie spodziewał że jest tam alkohol a tu taka niespodzianka i bardzo smakował znikło w mgnieniu oka polecam :-)

 

 

biszkopt na roladę z tego przepisu

Forma 37/43  - blacha od piekarnika.

 

2 szklanki mleka

1 szklanka likieru czekoladowego

4 łyżki maki ziemniaczanej

4 łyżki mąki pszennej

1/2 kostki masła


Do garnuszka wlać mleko, z cukrem i zagrzać, w misce wymieszać likier z mąkami na jednolitą masę. Gdy mleko zaczyna się gotować zdjąć z ognia i wlewać powoli masę likierową szybko mieszając. Budyń wstawić ponownie na gaz ciągle mieszając do zagotowania. Następnie do ciepłego dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Garnuszek przykryć folia spożywczą.


Upieczony biszkopt wysmarować letnim budyniem i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki na minimum pięć godzin do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

 

Zdjęcie - Rolada z likierem czekoladowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów