KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM
Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania.Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- bakłażan
- cukinia
- curry w proszku
- kawałek świeżego korzenia imbru
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- cebula
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu
- puszka mleczka kokosowego
- sól,pieprz czarny
- słodka czerwona papryka
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- ryż
Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki.Przełożyłam do miski.Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir.Polałam sosem sojowym i oliwą.
Wymieszałam i odstawiłam.
Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni.
Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki.Opruszyłam solą.
Dodałam go do cebuli.
Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą.
Warzywa przełożyłam na talerz.
Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka.
Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa.
Podlałam wszystko bulionem drobiowym.
Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe.
Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Podawałam z ryżem.Można (ja niestety nie miałam pod reką) posypać świeżymi listkami bazylii.Smacznego!