Wieprzowina z mascarpone i musztardą
Sos musztardowy robiłam już nie raz i bardzo go lubimy a ten przepis zaintrygowal mnie przez dodatek sera mascarpone. Muszę przyznać, że całość badzo nam smakowała. Ser mascarpone sprawił, że sos jest gładki, aksamitny, bardziej niż w przypadku śmietany. Dodałam go o wiele mniej niz było w przepisie bo robiłam 4 kotlety ale i tak moim zdaniem 230 g to trochę za dużo. Połowa tej ilości zdecydowanie wystarczy i też nada potrawie odpowiedniego smaku.
Źródło: Kuchnia, nr 3/2012 + moje zmiany
Składniki:
- 8 kotletów ze schabu (użyłam szynki, 4 plastry)
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 230 g mascarpone (uzyłam ok.100 g)
- 1 l bulionu
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
Mięso natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzac masło i podsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Wlać bulion i dusić na wolnym ogniu około godziny. Pod koniec dodać obie musztardy i serek mascarpone. Przykryć i dusić jeszcze ok. 10 minut. Wrzucić oczyszczoną fasolkę, dodać sok i skórkę cytryny. Dusić do momentu aż fasolka będzie al dente.
Smacznego:)