Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej
![Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej](/obrazek/duze/pasztet-z-soczewicy-agnieszki-kreglickiej-132090.jpeg)
![Zdjęcie: Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej Zdjęcie - Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/132090.jpeg)
Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej:
- 250 g czerwonej soczewicy
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 marchewki, obrane i starte na tarce
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kosteczkę
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej
Soczewice płuczę pod zimna wodą, przekładam do garnka, zalewam ½ litra wody, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Garnek ustawiam na kuchence, gotuje na średnim płomieniu ok 35-45 min do czasu aż z soczewicy zrobi się puree. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam marchewkę, cebulę i wszystkie przyprawy. Smażę mieszając od czasu do czasu aż warzywa staną się miękkie. Miękkie warzywa wrzucam do puree z soczewicy, dodaje jajka, dokładnie mieszam. Masę na pasztet przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 30-40 min. Upieczony pasztet studzę w formie na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.