Miękkie ciasteczka owsiane z żurawinami
Już nie pamiętam weekendu, w czasie którego nie zrobiłam czegoś słodkiego. W okolicy niedzielnego popołudnia czułam się dziwnie nieswojo wiedząc, że jeszcze żaden deser nie chłodzi się w lodówce, ani nie wygrzewa się pod grzałką piekarnika. Zgarnęłam więc kilka składników i szybko przygotowałam owsiane ciasteczka. Miękkie, z żurawiną i rodzynkami.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Miękkie ciasteczka owsiane z żurawinami Składniki
- masło - 110 g, miękkie
- brązowy cukier - 90 g
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt
- mąka - 85 g
- płatki owsiane - 125 g
- żurawiny - 70 g , suszone (lub rodzynki)
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Zmiksuj masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Wbij jajko.W miseczce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do maślanej masy, wymieszaj. Wsyp płatki owsiane oraz żurawinę, ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kulki z ok. 3/4 łyżki ciasta każda. Ułóż je na blasze, zachowując ok 5 cm odległości między ciasteczkami. Piecz 10 minut w 190 oC, od razu zdejmij z blachy i ostudź.