Caponata

Caponata

Caponata. Na to hasło od razu staję się głodna. Jest to typowo sycylijskie danie, w którego skład wchodzą obecnie tylko warzywa, lecz dawniej była to potrawa rybna serwowana w caupone, czyli w tawernach miast portowych. Przygotowywano ją z mątwy, bakłażanów i selera z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu.
Najbardziej specyficzna w swym smaku jest caponata San Bernardo, gdzie bakłażany dosmacza się sosem z gorzkiej czekolady, cukru, migdałów, octu i zrumienionej tartej bułki.
U mnie na blogu przepis z książki  o kuchni włoskiej Jamiego Olivera.

Zdjęcie - Caponata  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Caponata

2 bakłażany pokrojone na duże kawałki

1 czerwona cebula posiekana drobno

2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

posiekana natka

suszone oregano

puszka pomidorów bez skórki

spora dawka odsączonych kaparów

sporo oliwek

balsamico

sól, pieprz

migdały bez skórek lekko zrumienione na suchej patelni

oliwa

Na oliwie przez kilka minut przesmażyłam bakłażany, dotąd aż się zrumieniły. Wtedy wrzuciłam czosnek, cebulę, natkę, i razem przesmażyłam. Wrzuciłam kapary, oliwki, wlałam balsamico, jak wyparowało, to dodałam posiekane pomidory i zmniejszyłam ogień, dusiłam, dodałam przyprawy, suszone oregano. Migdały wsypałam, jak już gulasz wylądował na talerzach.

Kategorie przepisów