Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym
Na szybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam!
Na Sylwestra.
Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 8 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
8 plastrów szynki
8 plastrów sera żółtego
16 plasterków ogórka kiszonego
1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków
Piekarnik nagrzać do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać na pół po przekątnej i dobrze skleić. Każdy rożek nakłuć widelcem w dwóch miejscach. Posmarować jajkiem u góry i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut.
Resztę jajka szczelnie przykryć folią, włożyć do lodówki i zużyć w przeciągu dwóch dni np. do jajecznicy.