Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową
Święta tuż tuż. Jak zwykle nie mam zawczasu porobionych planów, jakie słodkości będę przygotowywać... na pewno będzie to jednak prezentowane ciasto. Sernikomakowiec, seromakowiec, serom, czy może sernik z masą makową. Jak zwał, tak zwał, jest to po prostu przepyszne połączenie -dla mnie typowo świątecznych - smaków. Do tego polewa kajmakowo-czekoladowa, która wieńczy dzieło. Pycha!
PS Masa serowa może wyglądać na zbitą ponieważ ciasto kroiłam po nocy spędzonej na balkonie ;) Trochę "zamarzło", stad taki efekt. Oczywiście zalecam przechowywać je w niskiej temperaturze, ale przed podaniem najlepiej wyjąć je, by postało na dworze. W temperaturze pokojowej najlepsze.
Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm. Można też użyć takiej o wymiarach 25x25 cm, wtedy wyjdzie wyższy.
Składniki na spód proporcje na spód zaczerpnięte z bloga Mouth-Watering Eats
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową
- 600 g gotowej masy makowej*
- 2 garście orzechów laskowych
- 1 jajko
*oczywiście jeśli ktoś woli, może użyć domowej roboty (ja robiłam tylko raz i na tym jednym razie się skończyło ;))
Składniki na masę serową
- 750 g twarogu, zmielonego bądź zmiksowanego w blenderze
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (sam proszek)
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę
- tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
- 200-250 g masy kajmakowej
Przygotowanie spodu Masło posiekać, dodać żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem od pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć blachę do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotowanie masy makowej Masę z puszki wymieszać z ubitym na puch jajkiem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.
Podpiekanie spodu Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Spód podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Przygotowanie masy serowej Jajka miksować z cukrem przez około 5 minut aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Następnie, ciągle mieszając, dodawać stopniowo masło i twaróg. Na koniec wymieszać łyżką proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. * Jeśli lubicie delikatniejsze serniki, niemal piankowe, polecam oddzielić żółtka od białek - początkowo utrzeć tylko żółtka z cukrem i resztą składników, a na sam koniec wmieszać białka. Ja lubię serniki bardziej maziste, więc nie ubijam piany z białek
Pieczenie Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do do 170 stopni (150 w termoobiegu). Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią wylać masę serową. Piec ciasto przez około godzinę. Powinno zarumienić się z wierzchu. Po upieczeniu trzymać przez pół godziny w piekarniku, później uchylić drzwiczki i pozostawić do przestygnięcia. Pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Przygotowanie polewy Czekoladą rozpuścić z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta i wyrównać łopatką.
Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem (minimum godzinę, najlepiej dwie) wyjąć z lodówki.