Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową

Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową

Zdjęcie - Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta tuż tuż. Jak zwykle nie mam zawczasu porobionych planów, jakie słodkości będę przygotowywać... na pewno będzie to jednak prezentowane ciasto. Sernikomakowiec, seromakowiec, serom, czy może sernik z masą makową. Jak zwał, tak zwał, jest to po prostu przepyszne połączenie -dla mnie typowo świątecznych - smaków. Do tego polewa kajmakowo-czekoladowa, która wieńczy dzieło. Pycha!

PS Masa serowa może wyglądać na zbitą ponieważ ciasto kroiłam po nocy spędzonej na balkonie ;) Trochę "zamarzło", stad taki efekt. Oczywiście zalecam przechowywać je w niskiej temperaturze, ale przed podaniem najlepiej wyjąć je, by postało na dworze. W temperaturze pokojowej najlepsze.

Zdjęcie - Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm. Można też użyć takiej o wymiarach 25x25 cm, wtedy wyjdzie wyższy.
Składniki na spód proporcje na spód zaczerpnięte z bloga Mouth-Watering Eats

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę makową

  • 600 g gotowej masy makowej*
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 1 jajko

*oczywiście jeśli ktoś woli, może użyć domowej roboty (ja robiłam tylko raz i na tym jednym razie się skończyło ;))

Składniki na masę serową

  • 750 g twarogu, zmielonego bądź zmiksowanego w blenderze
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (sam proszek)
  • łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki na polewę

  • tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
  • 200-250 g masy kajmakowej




Przygotowanie spodu Masło posiekać, dodać żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wylepić nim spód blachy wyłożonej papierem od pieczenia, ponakłuwać widelcem i włożyć blachę do lodówki na 2-3 godziny.

Przygotowanie masy makowej Masę z puszki wymieszać z ubitym na puch jajkiem. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.
Podpiekanie spodu Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Spód podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Przygotowanie masy serowej Jajka miksować z cukrem przez około 5 minut aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Następnie, ciągle mieszając, dodawać stopniowo masło i twaróg. Na koniec wymieszać łyżką proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. * Jeśli lubicie delikatniejsze serniki, niemal piankowe, polecam oddzielić żółtka od białek - początkowo utrzeć tylko żółtka z cukrem i resztą składników, a na sam koniec wmieszać białka. Ja lubię serniki bardziej maziste, więc nie ubijam piany z białek
Pieczenie Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do do 170 stopni (150 w termoobiegu). Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na nią wylać masę serową. Piec ciasto przez około godzinę. Powinno zarumienić się z wierzchu. Po upieczeniu trzymać przez pół godziny w piekarniku, później uchylić drzwiczki i pozostawić do przestygnięcia. Pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Przygotowanie polewy Czekoladą rozpuścić z masą kajmakową w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta i wyrównać łopatką.
Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem (minimum godzinę, najlepiej dwie) wyjąć z lodówki.

Zdjęcie - Seromak / Sernikomakowiec / Seromakowiec z polewą kajmakowo-czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów