Śledzie wigilijne
Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Śledzie wigilijne
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych w oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- garść drobnych rodzynek
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- kurkuma, sól, imbir w proszku
- ew. odrobina jasnej gorczycy
Przygotowanie:
- Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą i osusz.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę, smaż do zeszklenia, po czym dodaj cukier.
- Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez minutę.
- Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.
- Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.
- Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu.
Smacznego!
English version
Christmassy pickled herring(4 servings)Ingredients:
- 1/2 kg herring fillets
- 1/4 cup vegetable oil
- 3 medium onions, sliced
- 2 tbsp sugar
- 1-2 bay leaves
- 3-4 allspice berries
- pinch of salt
- 4 tbsp tomato paste
- 4 tbsp white wine vinegar
- a handful of raisins
- pinch of turmeric
- pinch of ground ginger
Preparation:
- Soak herring fillets for a few hours (or over the night) in cold water or milk. It will make it more tender and delicate. Remove the liquids and set aside.
- Heat the oil in a medium pan, and fry the onions until translucent.
- Add sugar, bay leaves and allspice berries. Simmer on a small heat for a minute.
- Add a pinch of salt, tomato paste, vinegar, raisins, pinch of ginger and pinch of turmeric.
- Simmer for 3-4 minutes, or until the onion will be soft. Stir it from time to time. Leave it to cool.
- Cut herrings into 2-cm piecesIn a big jar arrange a layer of herrings, cover it with the sauce. Repeat until you run out of ingredients. The last layer should be the sauce.
- Leave it in a fridge for at least 3 days for flavours to develop.
Enjoy!