Risotto z kurkami
Risotto z kurkami to danie, które choć raz musi się u mnie pojawić w sezonie grzybowym. Musi być aromatyczne, pachnące i z dużą ilością grzybów. Wyszło wspaniałe! Polecam.
SKŁADNIKI na 3 porcje:
300 g oczyszczonych kurek
150 g ryżu do risotto
2 łyżki oliwy
1 mała posiekana cebulka
lubczyk -świeży lub suszony
500 ml bulionuwarzywnego
1/4 szklanki białego wina
oliwa
sól i pieprz
Oliwę podgrzej na patelni, dodaj ryż i lekko go podsmaż. Po chwili wlej wino i odparuj. Następnie zacznij stopniowo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj kurki. Podduś kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem.
Po około 12 minutach dodaj do ryżu kurki, lubczyk i delikatnie wymieszaj z ryżem.
Duś do momentu aż ryż będzie al dente, a bulion całkowicie odparuje.
Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO :)