Krokiety ziemniaczane, czyli croquettes de pommes de terre, z sosem grzybowym
Prosta rzecz, ale smak iście niebiański :)
Jadałam je już wcześniej, w różnych miejscach, ale dopiero te, zrobione własnoręcznie, naprawdę mnie zachwyciły.
Przepis mam od koleżanki, więc bliższego pochodzenia nie znam, jednak mogę zagwarantować, że jesli je zrobicie, będą to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek jedliście.
My jedlismy z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, i to wystarczyło. Ale myślę, że takie krokiety mogą być uzupełnieniem każdego mięsnego dania. Podejrzewam, że wspaniale smakowałyby też ze słodko-kwaśną kapustą.
Składniki krokietów ziemniaczanych:
500 - 800 g ziemniaków
100g masła
2 jajka
60dag mąki
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej lum klarowane masło do smazenia
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować, stawiając na chwilę garnek na gazie. Należy nim potrząsać, aż przeschną.
Ciepłe ziemniaki obrać, rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce (ponieważ niecierpię obierania ugotowanych ziemniaków, swoje najpierw obrałam, a dopiero po tym ugotowałam). Do garnka z purée dodać żółtka, mąkę, przyprawy, i ubijać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Uformować wałek, a nastepnie podzielić go na w miarę równe części.
Zwilżonymi dłońmi formowac podłóżne waleczki i panierować kolejno: w mące, ubitych lekko białkach i tartej bułce. Smażyć na patelni na niezbyt rozgrzanym tłuszczu (powinno go byc sporo, wtedy krokiety ładnie się zrumienią) z obu stron, na złoty kolor.
Jak zrobić sos z suszonych grzybów?
20 - 30 g grzybów suszonych
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 g masła
30 g mąki
1/3 l wywaru z grzybów
2 łyżki gęstej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
Grzyby umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez ok. godzinę. Po tym czasie ostrożnie, żeby nie zmącić płynu, wyjąć grzyby, a płyn przelać do rondelka (powoli, żeby nie przelać zanieczyszczeń i piasku). Grzyby ugotować w wodzie, w której były moczone, dodając niewielka ilość soli. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru (wywar zachować) i drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w niewielką kostkę, poddusić na maśle, dodać mąkę, chwilę razem podsmażyć i rozprowadzić wywarem z grzybów (znów delikatnie zlewać wywar, żeby nie przelać z piaskiem).
Przyprawić solą i pieprzem, dodać grzyby, zagotować i zdjąć z ognia.
W garnuszku rozmieszać śmietanę z niewielką ilością sosu, wlać do pozostałego sosu, wymieszać i gotowe.
Smacznego :)
Jadałam je już wcześniej, w różnych miejscach, ale dopiero te, zrobione własnoręcznie, naprawdę mnie zachwyciły.
Przepis mam od koleżanki, więc bliższego pochodzenia nie znam, jednak mogę zagwarantować, że jesli je zrobicie, będą to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek jedliście.
My jedlismy z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, i to wystarczyło. Ale myślę, że takie krokiety mogą być uzupełnieniem każdego mięsnego dania. Podejrzewam, że wspaniale smakowałyby też ze słodko-kwaśną kapustą.
Składniki krokietów ziemniaczanych:
500 - 800 g ziemniaków
100g masła
2 jajka
60dag mąki
sól i pieprz
bułka tarta do panierowania
olej lum klarowane masło do smazenia
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować, stawiając na chwilę garnek na gazie. Należy nim potrząsać, aż przeschną.
Ciepłe ziemniaki obrać, rozgnieść w prasce lub zmielić w maszynce (ponieważ niecierpię obierania ugotowanych ziemniaków, swoje najpierw obrałam, a dopiero po tym ugotowałam). Do garnka z purée dodać żółtka, mąkę, przyprawy, i ubijać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Uformować wałek, a nastepnie podzielić go na w miarę równe części.
Zwilżonymi dłońmi formowac podłóżne waleczki i panierować kolejno: w mące, ubitych lekko białkach i tartej bułce. Smażyć na patelni na niezbyt rozgrzanym tłuszczu (powinno go byc sporo, wtedy krokiety ładnie się zrumienią) z obu stron, na złoty kolor.
Jak zrobić sos z suszonych grzybów?
20 - 30 g grzybów suszonych
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 g masła
30 g mąki
1/3 l wywaru z grzybów
2 łyżki gęstej śmietany
sól, świeżo zmielony pieprz
Grzyby umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez ok. godzinę. Po tym czasie ostrożnie, żeby nie zmącić płynu, wyjąć grzyby, a płyn przelać do rondelka (powoli, żeby nie przelać zanieczyszczeń i piasku). Grzyby ugotować w wodzie, w której były moczone, dodając niewielka ilość soli. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru (wywar zachować) i drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w niewielką kostkę, poddusić na maśle, dodać mąkę, chwilę razem podsmażyć i rozprowadzić wywarem z grzybów (znów delikatnie zlewać wywar, żeby nie przelać z piaskiem).
Przyprawić solą i pieprzem, dodać grzyby, zagotować i zdjąć z ognia.
W garnuszku rozmieszać śmietanę z niewielką ilością sosu, wlać do pozostałego sosu, wymieszać i gotowe.
Smacznego :)