Pomidory pieczone
Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka.
Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do mięsa , ryb, wędlin i serów. Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, róznego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z makaronem , ale smakują również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia/ skórką do dołu/. Skropić delikatnie octem winnym, posypać brązowym cukrem, mieszanką suszonych przypraw /rozmaryn, tymianek,oregano,bazylia/ i solą. Skropić / dość obficie/ oliwą z oliwek. Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy piec do momentu, gdy ich brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne. Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać oliwą.
Pomidory zapiekane z pesto bazyliowym.......... i z pesto pietruszkowym.......