Wypróbowałam w życiu sporo przepisów na śledzie, lepszych lub gorszych, ale chyba żadne jeszcze nie zachwyciły mnie tak bardzo jak te, w aksamitnym sosie curry.
ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej. Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią.
Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje.
Małe maślane ciasteczka, w smaku bardzo zbliżone do herbatników. Niezbyt słodkie, lekko twardawe. Idealne do filiżanki popołudniowej herbatki, w ponury deszczowy dzień...
Latem mam wiele sosów w lodówce do sałatek które komponuję według własnego gustu .A to jeden z nich, jest lekki - pasuje doskonale do sałaty lodowej, marynuję w nim cukinię na grilla polewam ciepłe młode ziemniaki w mojej kuchni ma wiele zastosowań... polecam
Co zrobić gdy zachce się człowiekowi pizzy, a jest na diecie? Ta propozycja może nie zaspokoi każdego, ale nam bardzo smakowała. Może to nie to co pizza, ale...
Tort składa się z trzech makowych biszkoptów zrobionych wyłącznie na białkach, nasączonych mieszaniną wody, spirytusu i soku cytrynowego, przełożonych kawowym kremem na bazie budyniu.
Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla.
Quiche czy tarta to jedno z bardziej ekspresowych dań. Jeśli w lodówce zalegają resztki różnych produktów, z którymi nie wiadomo co robić to warto wykorzystać je do skomponowania przepysznego dania według własnego pomysłu. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego...