Seler naciowy z orzechami nerkowca

Spróbowałam tego dania w restauracji Wok, zaraz po jej otwarciu we Wrocławiu. To była miłość od pierwszego wejrzenia, czy raczej pierwszego kęsu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić tego samego we własnej kuchni, zresztą wielkiej filozofii tu nie ma.
Potrawę można przygotować jako przystawkę, większa porcja, tak jak w moim przypadku świetnie zastąpi obiad. Myślę, że zasmakują w niej nie tylko "bezmięsni" - nie tylko świetnie smakuje - ja uwielbiam te kształty kawałków selera, które tak przypominają kształtem orzeszki...

Zdjęcie - SELER NACIOWY Z ORZECHAMI NERKOWCA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Seler naciowy z orzechami nerkowca - Laura
SKŁADNIKI:
  • pęczek selera naciowego
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Selera opłukać, osuszyć i pokroić na półcentymetrowe kawałki. Czosnek obrać i rozetrzeć.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego selera, dodać roztarty czosnek, oprószyć solą* i smażyć chwilę ciągle mieszając. Seler i czosnek powinien się zeszklić.

Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i podawać.

* jeśli korzystacie z orzechów solonych, należy wziąć to pod uwagę dodając sól

Przepisy z tych kategorii

Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film - Smakowite Dania
1

Muffinki kokosowe z białą czek…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Beza z kremem z białej czekolady, solonym karmelem i migdałami

Beza z kremem z białej czekola…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Satay, nie satay, ale z kurczakiem

Satay, nie satay, ale z kurcza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Najlepsze lody orzechowe

Najlepsze lody orzechowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Brzoskwinowy raj

Brzoskwinowy raj

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar

Quesadilla z rwaną wieprzowiną…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Caponata - bigos z bakłażana
1

Caponata - bigos z bakłażana

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit