Ciasteczka Petit Beurre


Zdjęcie - Ciasteczka Petit Beurre - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Małe maślane ciasteczka, w smaku bardzo zbliżone do herbatników. Niezbyt słodkie, lekko twardawe. Idealne do filiżanki popołudniowej herbatki, w ponury deszczowy dzień...
Ciasteczka Petit Beurre*:
  • 100 g masła, miękkiego
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 36%

W misce ucieram mąkę z masłem do czasu uzyskania kruszonki. W szklance mieszam śmietanę, cukier i sól, dodaje do mąki, zagniatam zwarte i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto owijam szczelnie folią, zostawiam na ok 1 h w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie rozwałkowuje ciasto, na oprószonym mąką blacie, na grubość ok 5 mm, radełkiem lub przy pomocy małej foremki do ciastek wykrawam ciasteczka o wielkości 5x5 cm. Wycięte ciasteczka nakłuwam delikatnie widelcem, przekładam na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 25-30 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Ginette Mathiot, pt. 'The art of french baking'

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty