Sernik z pijanymi gruszkami
Znalazłam ten przepis jednym z blogów i tak spodobał mi się przepis łączenia sera z gruszkami, że postanowiłam go wykorzystać. Przepis mocno zmieniony, lecz idea pijanych gruszek pozostała.
Sernik z pijanymi gruszkami - Laura Gruszki są moczone w korzennej zalewie na bazie słodkiego wina. Ja wykorzystałam wino własnej produkcji i niestety nie udało mi się osiągnąć pięknego czerwonego koloru na zewnątrz owoców tak jak w oryginale. Gruszki z takiej zalewy mają niesamowicie intensywny korzenny posmak, który powala smakiem i zapachem. Ważne żeby przygotować je przynajmniej 3 godziny przed planowanym robieniem ciasta.
Ciasto można przygotować w tradycyjnej formie (np w tortownicy), świetnie też sprawdzi się w małych foremkach muffinkowych.
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO GRUSZEK:
Gruszki pozostawić na minimalnym ogniu przez 25 minut. Potem wyłączyć i odstawić przynajmniej na 3 godziny. Ja gruszki przygotowałam wieczorem i w zalewie pozostały przez całą noc.
* Gruszki powinny być dojrzałe, ale dość twarde, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania
Sernik z pijanymi gruszkami - Laura SKŁADNIKI NA SPÓD:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić ją równomiernie i dokładnie ugnieść łyżką.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
Ser wyłożyć na spód z ciasteczek, wierzch udekorować gruszkami.
Piec przez 50 - 60 minut. Studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Sernik z pijanymi gruszkami - Laura Gruszki są moczone w korzennej zalewie na bazie słodkiego wina. Ja wykorzystałam wino własnej produkcji i niestety nie udało mi się osiągnąć pięknego czerwonego koloru na zewnątrz owoców tak jak w oryginale. Gruszki z takiej zalewy mają niesamowicie intensywny korzenny posmak, który powala smakiem i zapachem. Ważne żeby przygotować je przynajmniej 3 godziny przed planowanym robieniem ciasta.
Ciasto można przygotować w tradycyjnej formie (np w tortownicy), świetnie też sprawdzi się w małych foremkach muffinkowych.
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO GRUSZEK:
- 2 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
- skórka z połowy cytryny (obranej)
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 3 duże gruszki*
Gruszki pozostawić na minimalnym ogniu przez 25 minut. Potem wyłączyć i odstawić przynajmniej na 3 godziny. Ja gruszki przygotowałam wieczorem i w zalewie pozostały przez całą noc.
* Gruszki powinny być dojrzałe, ale dość twarde, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania
Sernik z pijanymi gruszkami - Laura SKŁADNIKI NA SPÓD:
- opakowanie ciasteczek digestive (moje 225 g)
- 10 dkg masła
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić ją równomiernie i dokładnie ugnieść łyżką.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg sera (w wiaderku)
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Ser wyłożyć na spód z ciasteczek, wierzch udekorować gruszkami.
Piec przez 50 - 60 minut. Studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.