Sernik z pijanymi gruszkami

Sernik z pijanymi gruszkami
Znalazłam ten przepis jednym z blogów i tak spodobał mi się przepis łączenia sera z gruszkami, że postanowiłam go wykorzystać. Przepis mocno zmieniony, lecz idea pijanych gruszek pozostała.
Zdjęcie - SERNIK Z PIJANYMI GRUSZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik z pijanymi gruszkami - Laura Gruszki są moczone w korzennej zalewie na bazie słodkiego wina. Ja wykorzystałam wino własnej produkcji i niestety nie udało mi się osiągnąć pięknego czerwonego koloru na zewnątrz owoców tak jak w oryginale. Gruszki z takiej zalewy mają niesamowicie intensywny korzenny posmak, który powala smakiem i zapachem. Ważne żeby przygotować je przynajmniej 3 godziny przed planowanym robieniem ciasta.
Ciasto można przygotować w tradycyjnej formie (np w tortownicy), świetnie też sprawdzi się w małych foremkach muffinkowych.
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ DO GRUSZEK:
  • 2 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
  • skórka z połowy cytryny (obranej)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 3 duże gruszki*
Zagotować wino z przyprawami, zmniejszyć ogień i dodać obrane ze skórek gruszki (w całości). Należy wybrać rondel lub garnek takiej wielkości, aby gruszki dość ciasno się w nim mieściły-chodzi o to, żeby były w całości zanurzone w zalewie. Jeśli płynu jest za mało należy dopełnić go wrzątkiem.
Gruszki pozostawić na minimalnym ogniu przez 25 minut. Potem wyłączyć i odstawić przynajmniej na 3 godziny. Ja gruszki przygotowałam wieczorem i w zalewie pozostały przez całą noc.
* Gruszki powinny być dojrzałe, ale dość twarde, żeby nie rozpadły się w czasie gotowania
Zdjęcie - SERNIK Z PIJANYMI GRUSZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik z pijanymi gruszkami - Laura SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • opakowanie ciasteczek digestive (moje 225 g)
  • 10 dkg masła
Masło rozpuścić i wystudzić. Ciasteczka utrzeć blenderem lub rozgnieść tłuczkiem. Wymieszać z wystudzonym masłem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową, rozprowadzić ją równomiernie i dokładnie ugnieść łyżką.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną, imbir i cynamon a na koniec po łyżce twaróg. Gruszki pokroić tak, aby powstały ładne duże kawałki do przystrojenia ciasta. Resztę pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.
Ser wyłożyć na spód z ciasteczek, wierzch udekorować gruszkami.
Piec przez 50 - 60 minut. Studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.

Kategorie przepisów