No i wybrałam , jak zwykle w najprostszy sposób , czyli korzystając z przepisu zamieszczonego na opakowaniu , a dokładnie , na puszce z dyniowym puree ;-) I co z tego wynikło ? - przekonałam się , że dynia może być "zjadliwa" , a co ciekawsze , naprawdę smaczna , jeśli odpowiednio przyrządzona :-)
Dzisiaj zrobiłam przystawkę wg przepisu Jamiego Olivera. Pasuje do niej dynia słodkawa i o jak najbardziej wyrazistym smaku. Czasem uda mi się kupić dynię włoską, z polskimi trudniej trafić mi na pyszne, mięsiste, intensywnie słodkie warzywo. Tym razem się udało. Danie smakuje świetnie. Może być podane solo albo jako dodatek do mięs, czy do położenia na ciepłej grzance z mozarellą.
To już moja ostatnia propozycja do Festiwalu Dyni. Nie mogłam odpuścić przepisu z dodatkiem jednego z moich ulubionych składników , czyli kokosu , i musiałam spróbować jak smakuje połączenie go z dynią. Kokosu było jednak niewiele i był mało wyczuwalny , ale ogólnie ciasto bardzo smaczne. A do tego jakie zdrowe ! Z mąką pełnoziarnistą , płatkami owsianymi i bez grama tłuszczu. Jeśli ktoś chce , to może też dodatkowo ograniczyć ilość cukru , ale mnie aż tak bardzo na tym nie zależało , więc dosypałam go nawet trochę więcej ;-)
Za oknem jesien, a ja coraz czesciej czuje sie jakby Swieta byly tuz tuz. Nie ma w tym nic dziwnego gdy w mieszkaniu co pare dni unosza sie tak cudowne, korzenne aromaty. Wymykaja sie z kuchni i powolutku napelniaja swa wonia kazdy zakatek naszego M. Dzialaja bardzo kojaco na nas wszystkich, ale tez sprawiaja, ze moja Mala Ksiezniczka jest troche rozczarowana.
Po ugotowaniu zupy, została mi połowa dyni, z którą nie bardzo wiedziałam co zrobić. Długo nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że dobrze by było spróbować jak smakuje dynia w wersji słodkiej, gdyż nigdy nie miałam jeszcze okazji jej jeść w takiej postaci.
Festiwal Dyniowy Beatki to dobra okazja by spotkać się w kuchni i przygotować coś pysznego z udziałem dyni. Postanowiłyśmy więc – Atinka, Cudawianka i ja zrobić krajankę serowo-dyniową z przepisu Bajaderki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Fantastyczny maślano–orzechowy spód, delikatna warstwa serowo-dyniowa pachnąca cynamonem , śmietankowa kołderka i owsiano-orzechowa kruszonka.
W czasie polskiego gotowania nie może zabraknąć u mnie sernika. Szukałam takiego, który pasowałby do jesiennego klimatu i zarazem był odpowiednio polski.
Co jeść, kiedy pomidory przestają smakować jak pomidory a sałata jest smutną atrapą sałaty? To jest moja wersja zimowej sałatki - robiona "na oko", z tego co jest pod ręką
Tym razem dzielę się z Wami prostym daniem - mięso w ciemnym, sojowym sosie z dodatkiem sezamu. Podane w towarzystwie chińskiego makaronu i warzyw. Soczyste mięso, chrupkie warzywa, aromatyczne przyprawy i błyskawiczne przygotowanie.
W tym jednak cieście marchew, sok z marchwi, tłuszcz z orzechów laskowych oraz skórka pomarańczowa powodują, że ciasto jest bardzo soczyste. Tak więc dodatkowego tłuszczu nie potrzeba.
Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.