Moj pierwszy dyniowy wypiek :)

Moj pierwszy dyniowy wypiek :)

Zdjęcie - Moj pierwszy dyniowy wypiek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za oknem jesien, a ja coraz czesciej czuje sie jakby Swieta byly tuz tuz. Nie ma w tym nic dziwnego gdy w mieszkaniu co pare dni unosza sie tak cudowne, korzenne aromaty. Wymykaja sie z kuchni i powolutku napelniaja swa wonia kazdy zakatek naszego M. Dzialaja bardzo kojaco na nas wszystkich, ale tez sprawiaja, ze moja Mala Ksiezniczka jest troche rozczarowana. Za kazdym razem gdy poczuje w powietrzu cynamon, kardamon czy gozdziki przybiega z pytaniem czy to juz sa Swieta? I za kazdym razem gdy mowie Jej, ze jeszcze nie, ze musi jeszcze troszke zaczekac, Ona odchodzi zawiedziona. Pocieszam Ja, ze do Swiat zostalo naprawde niewiele czasu.
Zdjęcie - Moj pierwszy dyniowy wypiek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTymczasem cieszymy sie piekna, zlota jesienia i jej darami. W roli glownej oczywiscie dynia, co tez nie jest dziwne gdy trwa wlasnie Festiwal dyni.
Od kilku lat bardzo aktywnie uczestncze w tym wydarzeniu, gdyz to wlasnie dzieki niemu pokochalam dynie miloscia bezgraniczna. W tym roku odwazylam sie upiec z dyni ciasto. To moj absoluny debiut. Nigdy w zyciu nie zrobilam dyniowego ciasta, nigdy tez takiego ciasta nie jadlam. Nie wiedzialam czego sie spodziwac, ale lista skladnikow dzialala na moja wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe.

Zdjęcie - Moj pierwszy dyniowy wypiek :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto dyniowe

skladniki na ciasto
250g maki krupczatki lub tortowej
200g masla
3 lyzki cukru pudru
1 zoltko
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
40g zmienonych orzechow wloskich

skladniki na mase:
450g miazszu dyni
2 jajka + 1 zoltko
75g brazowego cukru
1 lyzeczka zmielonego cynamonu
0,5 lyzeczki galki muszkatalowej
0,5 lyzeczki zmielonych gozdzikow
0,5 lyzeczki zmielonego imbiru
250ml kremowki

wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta zagniesc razem. Uformowac kulke i odstawic do lodowki na godzine. Po tym czasie wylozyc ciastem nasmarowana maslem tortownice.
Dynie pokroic na rowne kawalki okolo 2,5 cm i ugotowac w malej ilosci wody. Odsaczyc i przecisnac przez praske.
Jajka ubic z cukrem. Przyprawy zagotowac w rondelku razem ze smietana i po przestudzeniu dodac do ubitych jajek. Na koncu dodac puree z dyni. Wymieszac. Gotowa mase przelac na ciasto.
Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem.

Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie bylo w nim zbyt duzo masla i ciasto bylo za tluste.
Poza tym masa dyniowa jest bardzo kremowa.
Dla zaostrzenia smaku dalabym odrobine wiecej imbiru.

Kategorie przepisów