W taki wietrzny, pochmurny dzień, dobre jest coś, co nas rozgrzeje i doda sił. Taką potrawą jest dla mnie właśnie gulasz, gęsty, zawiesisty i pachnący przyprawami.
Nadmiar mięsa w lodówce? Nie problem:) Podam dzisiaj przepis na pieczeń ze schabu. Rozpływa się w ustach i jest lepsza od nie jednej ''szynki wiejskiej" jaką serwują sklepy.
Mięso umyć, pokroić w plastry i delikatnie z dwóch stron rozbić.Natrzeć solą,pieprzem i rozgniecionym zielem angielskim. Odstawić na 30 minut do lodówki. Każdy kawałek wołowiny obtoczyć w mące i nakładać na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron około 5 minut, po czym wrzucić do gara.
Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.
zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. co jakiś czas trafiałam na przepis jakiś, ale żaden do mnie nie przemówił. żaden - aż do chwili, kiedy znalazłam TEN właśnie. w każdej zupie czegoś mi brakowało, a w tej - niczego. więc - jest. przed wami - pyszna, gęsta zupa cebulowa.
Zawsze lubiłam śledzie, a ostatnio wypróbowałam kilka nowych przepisów ze śledziami w roli głównej. Dziś w ostrym, wyrazistym sosie musztardowym. Smakują świetnie!
Bramboraki to taka czeska odmiana placka ziemniaczanego. A że znalazłam ten przepis to musiałam go jak najszybciej wypróbować bo coś mi mówiło że to musi być bardzo dobre. I nie myliłam się.
Dziś na obiad pyszne mięso. Kurczak w najlepszym wydaniu. W postaci, która zachowuje jego znakomite wartości odżywcze, nie dokłada niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie sprawia, że jest mięso jest soczyste i pełne smaku.
Nie jestem zagorzałą fanką ziemniaków ale od czasu do czasu lubię je przyrządzić w jakiejś innej postaci. Dzisiejsza zapiekanka jest bardzo prosta, nie zawiera wyszukanych składników mimo to smakuje naprawdę dobrze.
Te naleśniki to jedno z naszych popisowych dań - wspólny pomysł... Na bazie opisu dania z restauracji powstał nasz autorski przepis i od wielu lat zachwyca naszych gości jak i nas - bo wszyscy bardzo go lubimy.