Krewetki (po prostu)
Po raz kolejny okazało się, że proste rozwiązania są najlepsze. Trochę czosnku, palącego w język chili plus chlust dobrego białego wina tworzą mieszankę pyszną, a nawet lekko uzależniającą. Proszę Państwa, oto krewetki- obiad gotowy w 5 minut.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Krewetki (po prostu) Składniki
- krewetki - 500 g (świeże lub mrożone)
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- chili - wg. uznania
- masło - 1 łyżka
- sól - do smaku
- wino białe wytrawne - 1/2 szklanki
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekana
Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż na nią posiekane (pokruszone) chili oraz drobno posiekany czosnek. Od razu dorzuć krewetki (surowe lub rozmrożone), smaż kilka minut (aż krewetki staną się jednolicie czerwono-pomarańczowe) mieszając od czasu do czasu, uważając aby nie przypalić czosnku. Posól, wlej wino. Gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło i natkę. Podawaj z bagietką.