Pieczeń ze schabu

Nadmiar mięsa w lodówce? Nie problem:) Podam dzisiaj przepis na pieczeń ze schabu. Rozpływa się w ustach i jest lepsza od nie jednej ''szynki wiejskiej" jaką serwują sklepy.

Pieczeń ze schabu

1 kg schabu

garść soli

liście laurowe

pieprz ziarnisty

czosnek

papryka słodka

cebula

Schab wkładamy do gara z zimną wodą i liściem laurowym. Zasypujemy garścią soli i wkładamy na 2 doby do lodówki. W 3 dobie zagotowujemy nową wodę w garze i wrzucamy schab. Gotujemy na ''wolnym ogniu" 30 minut. Po wyjęciu z wody schab, nacieramy startym czosnkiem, papryką słodką, pieprzem. Na wierzch układamy pokrojoną w plastry cebulę i zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy dodatkowo do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w 180st.

Można podawać na ciepło i zimno.

Przepisy z tych kategorii

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
2

Eskalopki z łopatki w sosie z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pikantne żeberka w glazurze

Pikantne żeberka w glazurze

Dzi Dzi
karmelowy

Miodowe żeberka z musztardą
4

Miodowe żeberka z musztardą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku