Bitki wołowe duszone we własnym sosie

Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.

Udało mi się kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Żeby skruszało , skropiłam je mieszanką oliwy i octu. Dzięki temu mięso szybciej się udusiło i było miękkie i kruche. 

Na zdjęciach nie wygląda może zbyt pięknie, ale było naprawdę pyszne ! :)

 

Zdjęcie - Bitki wołowe duszone we własnym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości [ zrazowa ]
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
  • mąka
  • oliwa lub olej do smażenia

do zamarynowania :

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

 

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.60-70 minut.

Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa.

Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić - moje było dość młode, więc wystarczyło mu 60 minut.

Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą [ najbardziej smakują mi z gryczaną ] - u mnie tym razem były to gnocchi. I oczywiście obowiązkowo surówka :)

 

Zdjęcie - Bitki wołowe duszone we własnym sosie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne)
4

Klopsiki w słodko-pikantnej gl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Flaki  po  warszawsku
2

Flaki po warszawsku

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz po  węgiersku
2

Gulasz po węgiersku

upl upl
Niebo w gębie

Zrazy wołowe z marchewką i porem
2

Zrazy wołowe z marchewką i por…

aronia aronia
Wiem co jem

Gulasz wołowy z  bakłażanem
2

Gulasz wołowy z bakłażanem

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz wołowy
3

Gulasz wołowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku