Kremowa zupa cebulowa
zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. co jakiś czas trafiałam na przepis jakiś, ale żaden do mnie nie przemówił. żaden - aż do chwili, kiedy znalazłam TEN właśnie. w każdej zupie czegoś mi brakowało, a w tej - niczego. więc - jest. przed wami - pyszna, gęsta zupa cebulowa.
składniki, w mojej wersji:
- ok 50dag cebuli (po obraniu wyjdzie mniej)
- ok 8dag masła
- 1.5 litra rosołu drobiowego
- ok 25dag chleba (w oryginale razowy, ja dałam własny drożdżowy z mąki pszennej ty 650 z otrębami, i wyszło ok)
- ok 2dag masła podsmażenia chleba
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatałowa
cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na roztopione na patelni masło, i zeszklić.
nie podsmażać, tylko zeszklić, na małym ogniu. chleb pokroić w drobną kostkę, wrzucić do naczynia docelowego razem z masłem dla niego przeznaczonym, i podsmażyć również. jak już chleb się leciutko zrumieni, a cebula zeszkli - przełożyć cebulę do chleba, i zalać wszystko rosołem. następnie - rozgotować wszystko - ja gotowałam ok 30-40 minut na niewielkim ogniu, ot, tak sobie "pyrkało". po ugotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać imbir i gałkę - wg uznania. ja imbiru dałam pół płaskiej łyżeczki, i tyle samo (albo ciut mniej) gałki muszkatałowej.
po ugotowaniu albo zblendować blenderem na gładko, albo przetrzeć przez sitko, albo zostawić jak jest. w mojej wersji - bez niczego, czyli jak jest, po ugotowaniu.
smacznego!