Kartofle oberżysty

Kartofle  oberżysty

Nie jestem zagorzałą fanką ziemniaków ale od czasu do czasu lubię je przyrządzić w jakiejś innej postaci. Dzisiejsza zapiekanka jest bardzo prosta, nie zawiera wyszukanych składników mimo to smakuje naprawdę dobrze. Ja ostatnio wyszkuję właśnie takie dania bo jakoś mięso nam się przejadło i chętnie widzimy na stole tego typu potrawy.

Zdjęcie - Kartofle  oberżysty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 12 małych równej wielkości ziemniaków
  • sól
  • duża cebula
  • 12 plasterków boczku
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka kminku
  • mielony pieprz
  • łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1/2 filiżanki bulionu
  • 12 dużych kostek sera gouda

Ziemniaki obrać, wrzucić na 10 minut do osolonej wody. Lekko twarde odcedzić. Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco wystygną na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior na nim poukładać ziemniaki, posypać je sparzonym i osączonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć aby każdy ziemniak kostką sera żółtego i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego:)

Kategorie przepisów