Soczyste owoce z aromatem pomarańczowego likieru, chrupiące słodkie bezy i kremowy jogurt lub - w wersji bardziej kalorycznej - śmietana. Idealny deser na upalny dzień :)
Na akcję jagodową upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu kuchareczki 58. Ciacho się udało, dziękuję za przepis, pyszotka!
Jest tak ciepło, że nie chce się nawet włączać piekarnika. Jednak chęć na słodkie moi mężczyźni mają. Postanowiłam więc zrobić dla nich ptasie mleczko z przepisu Atinki. Jest delikatne, piankowe, puszyste, wręcz rozpuszcza się w ustach.
Najpierw siekamy cebulkę, w drobną kosteczkę, o tak. Czosneczek też siekamy drobniutko Teraz na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Patelnię kładziemy na grillu, wrzucamy posiekaną cebulkę, po chwili czosnek i przesmażamy aż cebulka się zeszkli.
Dzisiaj postanowiłam przypomnieć drinka, którego pokazywałam na starym blogu. Smak raczej wytrawny więc jeśli ktoś lubi słodkie nie będzie zachwycony. No chyba, że kolorem.
Oto przepyszny likier z włoskim rodowodem. Wykonanie jest proste a i czas oczekiwania, żeby spróbować tego wspaniałego trunku niezbyt długi. Z lodem smakuje rewelacyjnie.
W mojej kuchni pojawił się nowy sprzęt - grill elektryczny. Może brak własnego miejsca do grillowania na dworze nie będzie mi już tak bardzo doskwierał ;) Dziś wybór padł na pstrąga.
Ciasto ma ciekawy (lekko słonawy i maślany smak), nie nasiąka sokiem z owoców i fajnie się wyrabia. A do tego jest bardzo uniwersalne. Wystarczy zmniejszyć o 3/4 ilość dodanego cukru i staje się bazą do wytrawnych wypieków.
Do jej zrobienia nie potrzeba dużo czasu, ani wymyślnych składników. Proste połączenie, tak typowe dla włoskiej kuchni, chrupiących grzanek, oliwy i pomidorów stanowi jedno z najmilszych mojemu podniebieniu. Mogłabym je jeść codziennie, ale podkreślam- idealnie smakuje tylko latem!
Jedną z moich ulubionych form do ciasta jest forma z kominkiem. Często z niej korzystam, ponieważ ciasta po wyjęciu z formy mają piękny, taki „domowy” kształt. Zwykle z jakimiś wypukłymi wzorkami, co nadaje dodatkowego uroku. Kształt jakby old fashion, a ja lubię wszystko, co jest old fashion.
Przepisów na ciasto drożdżowe jest bardzo dużo. Wszystkie niby podobne a każdy inny. Dzisiejszy pochodzi z tej strony i jest wspaniały. Robiłam już dwa razy i za każdym razem bułka zniknęła rekordowo szybko.
Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe, wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.
Pierwsza pomoc dla czekoholików - błyskawiczne ciasto, które jest gotowe w 3 minuty. Zaskakująco smaczne - nie spodziewałam się, że coś przyrządzonego w mikrofalówce może być tak dobre. Lekkie ciasto o smaku murzynka i konsystencji sprężystego biszkoptu, dostępne od ręki - jedyny minus to niezbyt piękny wygląd :)
Kurki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Do garnka wlać wodę, ocet , cukier i sół, zagotować. Kurki przełożyć do małych słoików (250ml), dodać po kilka ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe i pół łyżeczki czarnego pieprzu a następnie zalać zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.