Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Muszę przyznać, że wahałam się, czy można tą pyszną przekąskę nazwać (jakże przyziemnie!) „kanapką”, ale w końcu to wersja naszego chleba z pomidorem. Do jej zrobienia nie potrzeba dużo czasu, ani wymyślnych składników. Proste połączenie, tak typowe dla włoskiej kuchni, chrupiących grzanek, oliwy i pomidorów stanowi jedno z najmilszych mojemu podniebieniu. Mogłabym je jeść codziennie, ale podkreślam- idealnie smakuje tylko latem!

Smak bruschetty możesz dowolnie modyfikować dodatkami. Niech raz podana będzie tylko z listkami bazylii, następnym razem z wytrawnymi oliwkami i oregano.

Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Agata, 5 sierpnia 2010

Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):

Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)

2 duże, mięsiste pomidory

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

2 duże ząbki czosnku

 

Dodatki (dowolnie):

- listki bazyli i oregano

- posiekane oliwki

- grillowana papryka

- kapary

- drobno posiekana szalotka

 

Sposób przygotowania

Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):

Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)

2 duże, mięsiste pomidory

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

2 duże ząbki czosnku

 

Dodatki (dowolnie):

- listki bazyli i oregano

- posiekane oliwki

- grillowana papryka

- kapary

- drobno posiekana szalotka

Kategorie przepisów