Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Muszę przyznać, że wahałam się, czy można tą pyszną przekąskę nazwać (jakże przyziemnie!) „kanapką”, ale w końcu to wersja naszego chleba z pomidorem. Do jej zrobienia nie potrzeba dużo czasu, ani wymyślnych składników. Proste połączenie, tak typowe dla włoskiej kuchni, chrupiących grzanek, oliwy i pomidorów stanowi jedno z najmilszych mojemu podniebieniu. Mogłabym je jeść codziennie, ale podkreślam- idealnie smakuje tylko latem!

Smak bruschetty możesz dowolnie modyfikować dodatkami. Niech raz podana będzie tylko z listkami bazylii, następnym razem z wytrawnymi oliwkami i oregano.

Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie

Agata, 5 sierpnia 2010

Zdjęcie - Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):

Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)

2 duże, mięsiste pomidory

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

2 duże ząbki czosnku

 

Dodatki (dowolnie):

- listki bazyli i oregano

- posiekane oliwki

- grillowana papryka

- kapary

- drobno posiekana szalotka

 

Sposób przygotowania

Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):

Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)

2 duże, mięsiste pomidory

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

2 duże ząbki czosnku

 

Dodatki (dowolnie):

- listki bazyli i oregano

- posiekane oliwki

- grillowana papryka

- kapary

- drobno posiekana szalotka

Przepisy z tych kategorii

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim