Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie
Muszę przyznać, że wahałam się, czy można tą pyszną przekąskę nazwać (jakże przyziemnie!) „kanapką”, ale w końcu to wersja naszego chleba z pomidorem. Do jej zrobienia nie potrzeba dużo czasu, ani wymyślnych składników. Proste połączenie, tak typowe dla włoskiej kuchni, chrupiących grzanek, oliwy i pomidorów stanowi jedno z najmilszych mojemu podniebieniu. Mogłabym je jeść codziennie, ale podkreślam- idealnie smakuje tylko latem!
Smak bruschetty możesz dowolnie modyfikować dodatkami. Niech raz podana będzie tylko z listkami bazylii, następnym razem z wytrawnymi oliwkami i oregano.
Bruschette czyli najlepsze kanapki na świecie
Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):
Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)
2 duże, mięsiste pomidory
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
2 duże ząbki czosnku
Dodatki (dowolnie):
- listki bazyli i oregano
- posiekane oliwki
- grillowana papryka
- kapary
- drobno posiekana szalotka
Sposób przygotowania
Składniki (ilość można dowolnie pomnażać):
Bagietka pokrojona w ukośne kromki ok. 1,5 cm grubości (lub dobry chleb na zakwasie)
2 duże, mięsiste pomidory
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
2 duże ząbki czosnku
Dodatki (dowolnie):
- listki bazyli i oregano
- posiekane oliwki
- grillowana papryka
- kapary
- drobno posiekana szalotka