Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami

Nasze polskie, ciemnofioletowe śliwki zainspirowały mnie do upieczenie prostej tarty z owocami. Chciałam, żeby przypominało typowy amerykański pie. I udało się, wyszedł naprawdę smaczny!

Ciasto ma ciekawy (lekko słonawy i maślany smak), nie nasiąka sokiem z owoców i fajnie się wyrabia. A do tego jest bardzo uniwersalne. Wystarczy zmniejszyć o 3/4 ilość dodanego cukru i staje się bazą do wytrawnych wypieków.

 Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami

Agata, 28 lipca 2010

Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 100g, miękkie
  • woda - 1/2 szklanki. zimna
  • nadzienie
  • śliwki - 15 szt
  • brzoskiwnie - 4 szt
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki
  • woda - 4 łyżki

Sposób przygotowania

Do misy miksera wsypać mąkę, sól, cukier i masło. Wymieszać, stopniowo dolewać zimną wodę do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.

W małym garnuszku rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie. Do powstałej mieszanki dodać owoce (wypestkowane śliwki przekrojone na pół i ósemki brzoskwiń), cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać, podgrzać do momentu zawrzenia. Wyłączyć i ostudzić.

Masę owocową wyłożyć na surowe ciasto, wierzch można przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut w 170 oC.

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!
1

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japońskie naleśniki puszyste i mięciutkie na śniadanie

Japońskie naleśniki puszyste i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis)

Beza Pavlova z malinami i boró…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake