Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami

Nasze polskie, ciemnofioletowe śliwki zainspirowały mnie do upieczenie prostej tarty z owocami. Chciałam, żeby przypominało typowy amerykański pie. I udało się, wyszedł naprawdę smaczny!

Ciasto ma ciekawy (lekko słonawy i maślany smak), nie nasiąka sokiem z owoców i fajnie się wyrabia. A do tego jest bardzo uniwersalne. Wystarczy zmniejszyć o 3/4 ilość dodanego cukru i staje się bazą do wytrawnych wypieków.

 Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami

Agata, 28 lipca 2010

Zdjęcie - Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 100g, miękkie
  • woda - 1/2 szklanki. zimna
  • nadzienie
  • śliwki - 15 szt
  • brzoskiwnie - 4 szt
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • skrobia kukurydziana - 2 łyżki
  • woda - 4 łyżki

Sposób przygotowania

Do misy miksera wsypać mąkę, sól, cukier i masło. Wymieszać, stopniowo dolewać zimną wodę do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.

W małym garnuszku rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie. Do powstałej mieszanki dodać owoce (wypestkowane śliwki przekrojone na pół i ósemki brzoskwiń), cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać, podgrzać do momentu zawrzenia. Wyłączyć i ostudzić.

Masę owocową wyłożyć na surowe ciasto, wierzch można przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut w 170 oC.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy