Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami
Nasze polskie, ciemnofioletowe śliwki zainspirowały mnie do upieczenie prostej tarty z owocami. Chciałam, żeby przypominało typowy amerykański pie. I udało się, wyszedł naprawdę smaczny!
Ciasto ma ciekawy (lekko słonawy i maślany smak), nie nasiąka sokiem z owoców i fajnie się wyrabia. A do tego jest bardzo uniwersalne. Wystarczy zmniejszyć o 3/4 ilość dodanego cukru i staje się bazą do wytrawnych wypieków.
Bye, bye mr. American Pie czyli ciasto z owocami
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 3 łyżki
- masło - 100g, miękkie
- woda - 1/2 szklanki. zimna
- nadzienie
- śliwki - 15 szt
- brzoskiwnie - 4 szt
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżki
- woda - 4 łyżki
Sposób przygotowania
Do misy miksera wsypać mąkę, sól, cukier i masło. Wymieszać, stopniowo dolewać zimną wodę do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki.
W małym garnuszku rozpuścić skrobię kukurydzianą w wodzie. Do powstałej mieszanki dodać owoce (wypestkowane śliwki przekrojone na pół i ósemki brzoskwiń), cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać, podgrzać do momentu zawrzenia. Wyłączyć i ostudzić.
Masę owocową wyłożyć na surowe ciasto, wierzch można przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 45 minut w 170 oC.