Ciepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac.Ta piekna zupa w kolorze zachodzacego slonca wniosla do mojej kuchni troche radosci i optymizmu, jest idealna na panujaca za oknem szaruge.
Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :) Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika.
Umyte i wydrylowane wiśnie wrzucić do garnka razem z czosnkiem i octem. Smażyć 20 minut. Dołożyć cukier, sól, chili, liście laurowe i cynamon i smażyć na małym ogniu 1h.
Wspomnienie ze spaceru, kiedy jeszcze moje miasto nie było białe i lodowate. ;-) Lampki, choinki, fontanny, kot "księgarniany".... Wspomnienie po rozgrzewającej zupie z czerwonej soczewicy. :-)
Mięso pokroić, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Składniki sosu wymieszać, zagotować. Mięso włożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem. Piec 2 godziny w temperaturze 160C. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.
Ha, Święta były slow, ale za bardzo food. Przez ostatnie dni prawie nie gotowałam. Chrupaliśmy owoce, ewentualnie chipsy z warzywnymi sosami. Dziś zrobiłam spaghetti, a na przekąskę sałatkę Nigelli. Nigelli, której tak nie doceniałam. Odkąd postanowiłam, że nie będę nocować w kuchni, dużo częściej sięgam po jej przepisy, które są łatwe, zabawne, smaczne. Naprawdę ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a są na tyle atrakcyjne, że lubię nimi częstować swoich bliskich.
Pasztet z soczewicy ma ciekawy smak jest doskonałym dodatkiem do kanapeczki. Polecam nie tylko dla wegetarian. Choć osobiście wole mięsne pasztety :-) ale przecież każdy ma inny smak i gust ...
Dawno wypatrzone na forum WD (tutaj), ale jakoś nie miałam weny na nie. Teraz żałuję że dopiero je zrobiłam bo jest pyszne! W pracy i w domu wszyscy się zajadają :-)
Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakowa część spłynęła w dół.
Postanowiłam wypróbować kombinację przepisów na pasztet wege. Mój wybór padł na soczewicę. Michał mówi że dobry, mama ze fajny i interesujący, ale że tata nie będzie jego miłośnikiem (hihihi mięsożerca) a mi smakuje, Bartkowi też.
Szparagi – moje uzależnienie od czasu kiedy zamieszkałam w miejscu gdzie są dostępne przez okrągły rok. Najczęściej jadam je ugotowane na parze z odrobiną masła, podsmażone na nim albo w postaci zupy kremu.Dziś troszkę inna wersja, w nieznanym dla mnie do tej pory, ale udanym połączeniu z miętą i cytryną.Coś dla tych, który lubią nietypowe połączenia.