Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym
Zamarynowane w occie ryżowym i pieprzu cytrynowym, trochę słodkie, trochę kwaśne i oczywiście trochę słone! Wspaniałe!
/źródło: Fantazje kulinarne Magdy K./
Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym
Składniki:
- 250g śledzi
- spora cebula
- 3 niewielkie ogórki konserwowe
- 1 duża gruszka (lub dwie małe)
- odrobina cukru
- pieprz cytrynowy
- ocet ryżowy
- 200 ml smietany 18% lub naturalnego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
Płaty śledziowe wymoczyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnie skropić je octem ryżowym i posypać cytrynowym pieprzem. Przykryć i dostawić na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki.
Śmietanę (lub jogurt) wymieszać dodać pokrojone w kostkę lub półplasterki ogórki i gruszkę. Cebulę pokroić w niewielką kostkę i również dodać do sosu . Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać. Sosem zalać przygotowane śledzie. Można je też układać warstwami w słoiku, albo po prostu wszystko wymieszać razem. Odstawić przykryte do lodówki na noc. Po 48 godzinach są najlepsze!
Smacznego!