Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym

Śledzie z gruszką i ogórkiem  konserwowym

Zamarynowane w occie ryżowym i pieprzu cytrynowym, trochę słodkie, trochę kwaśne i oczywiście trochę słone! Wspaniałe!

Zdjęcie - Śledzie z gruszką i ogórkiem  konserwowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Fantazje kulinarne Magdy K./

Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym

Składniki:

  • 250g śledzi
  • spora cebula
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe
  • 1 duża gruszka (lub dwie małe)
  • odrobina cukru
  • pieprz cytrynowy
  • ocet ryżowy
  • 200 ml smietany 18% lub naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu

 

Płaty śledziowe wymoczyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnie skropić je octem ryżowym i posypać cytrynowym pieprzem. Przykryć i dostawić na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. 

Śmietanę (lub jogurt) wymieszać dodać pokrojone w kostkę lub półplasterki ogórki i gruszkę. Cebulę pokroić w niewielką kostkę i również dodać do sosu . Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać. Sosem zalać przygotowane śledzie. Można je też układać warstwami w słoiku, albo po prostu wszystko wymieszać razem. Odstawić przykryte do lodówki na noc. Po 48 godzinach są najlepsze!

Smacznego!

Kategorie przepisów