Zupa z soczewicy curry

Zupa z soczewicy curry

Wspomnienie ze spaceru, kiedy jeszcze moje miasto nie było białe i lodowate. ;-) Lampki, choinki, fontanny, kot "księgarniany".... Wspomnienie po rozgrzewającej zupie z czerwonej soczewicy. :-)

Zdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z soczewicy curry z zasmażoną cebulką

oliwa z oliwek

1 duża cebula

1 duży por

1 duża marchew, starta

1-2 ząbki czosnku drobno posiekane

1/2 łyżeczki pasty chilli

łyżeczka świeżego, startego imbiru

1/2 łyżeczki chilli l. garam masala

1/4 łyżeczka mielonego kminku

1/2 łyżeczki kurkumy

1,3 l gorącej wody

250 g czerwonej soczewicy

sól, pieprz

do dekoracji:

czerwona cebula i olej

dodatek:

grissini, ew. groszek ptysiowy

Na średnim ogniu, na oliwie podgrzewam posiekaną cebulę przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodaję startą marchewkę, posiekany czosnek, talarki pora i całość duszę przez ok. 2 minuty.

Mieszajac dodaję pastę chilli, przyprawy. Wlewam wodę.

Soczewicę płuczę i dodaję do wrzącej zupy. Całość gotuję przez ok. 35 minut.

Zupę lekko studzę, łyżką cedzakową wyjmuję gęstą masę, miksuję i z powrotem wkładam do garnka. Mieszam. Podgrzewam, doprawiam solą i pieprzem.

Na patelnię wlewam olej na wysokość 1 cm, podgrzewam. Wrzucam na tłuszcz piórka czerwonej cebuli. Podsmażam, aż stanie się brązowa. Odsączam ją na papierowym ręczniku. Piórka cebuli kładę na wierzchu talerzy. Obok podaję grissini.

* źródło - "Zupy"Carole Clements wyd. Parragon

 Zdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zupa z soczewicy curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów