Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Zdjęcie - Pasztet z soczewicy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pasztet z soczewicy ma ciekawy smak jest doskonałym dodatkiem do kanapeczki. Polecam nie tylko dla wegetarian. Choć osobiście wole mięsne pasztety :-) ale przecież każdy ma inny smak i gust ...

 

  • 250 g soczewicy
  • 4 duże upieczone marchewki
  • 150 g pieczarek
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

 

Soczewicę ugotować w wodzie - odcedzić, wystudzić i zmiażdżyć na pure następnie doprawić solą, zmiażdżonym czosnkiem, chili i ostrą papryką w proszku - odstawić. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki usmażyć - przestudzić. Teraz zmielić razem pieczarki soczewicę i pieczoną marchew. Posiekać pietruszkę i wymieszać z masą. Przełożyć do formy - posypać w wierzchu bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut wystudzić.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pasztet z soczewicy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów