Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy ma ciekawy smak jest doskonałym dodatkiem do kanapeczki. Polecam nie tylko dla wegetarian. Choć osobiście wole mięsne pasztety :-) ale przecież każdy ma inny smak i gust ...
- 250 g soczewicy
- 4 duże upieczone marchewki
- 150 g pieczarek
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Soczewicę ugotować w wodzie - odcedzić, wystudzić i zmiażdżyć na pure następnie doprawić solą, zmiażdżonym czosnkiem, chili i ostrą papryką w proszku - odstawić. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki usmażyć - przestudzić. Teraz zmielić razem pieczarki soczewicę i pieczoną marchew. Posiekać pietruszkę i wymieszać z masą. Przełożyć do formy - posypać w wierzchu bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut wystudzić.
Smacznego