tarta z cukinią i bekonem

tarta z cukinią i bekonem
Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.

Tarta z cukinii i bekonu

Zdjęcie - tarta z cukinią i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
farsz:
  • 2-3 cukinie
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków boczku/bekonu/dobrej szynki
  • sól, pieprz, gałka
  • serek ricotta
  • 2 jajka
Zdjęcie - tarta z cukinią i bekonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godzinki.
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.

Kategorie przepisów