tarta z cukinią i bekonem
Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
Tarta z cukinii i bekonu
ciasto:
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.
Tarta z cukinii i bekonu
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 2-3 cukinie
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plasterków boczku/bekonu/dobrej szynki
- sól, pieprz, gałka
- serek ricotta
- 2 jajka
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.