Wieprzowina po amerykańsku

Wieprzowina po amerykańsku
Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis Magdaleny Basset z listy pl.rec.kuchnia.
Popisowe danie imprezowe :)

Zazwyczaj robiłam w ten sposób żeberka.
Robimy 1,5 lub 2 porcje.

Składniki:
1 kg wieprzowiny - żeberka, łopatka, karkówka
1 szklanka ketchupu
1 puszka ananasów z sokiem
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szkalnki sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego

Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięso pokroić, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oleju.
Składniki sosu wymieszać, zagotować.
Mięso włożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem.
Piec 2 godziny w temperaturze 160C.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów