Wieprzowina po amerykańsku
![Wieprzowina po amerykańsku](/obrazek/duze/wieprzowina-po-amerykansku-55260.jpeg)
![Zdjęcie: Wieprzowina po amerykańsku Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/55260.jpeg)
Popisowe danie imprezowe :)
Zazwyczaj robiłam w ten sposób żeberka.
Robimy 1,5 lub 2 porcje.
Składniki:
1 kg wieprzowiny - żeberka, łopatka, karkówka
1 szklanka ketchupu
1 puszka ananasów z sokiem
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szkalnki sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego
![Zdjęcie: Wieprzowina po amerykańsku Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/55261.jpeg)
Mięso pokroić, posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oleju.
Składniki sosu wymieszać, zagotować.
Mięso włożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem.
Piec 2 godziny w temperaturze 160C.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem.
Smacznego :)
![Zdjęcie: Wieprzowina po amerykańsku Zdjęcie - Wieprzowina po amerykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/55262.jpeg)