Białe szparagi z masłem miętowo-cytrynowym
Szparagi – moje uzależnienie od czasu kiedy zamieszkałam w miejscu gdzie są dostępne przez okrągły rok. Najczęściej jadam je ugotowane na parze z odrobiną masła, podsmażone na nim albo w postaci zupy kremu.Dziś troszkę inna wersja, w nieznanym dla mnie do tej pory, ale udanym połączeniu z miętą i cytryną.Coś dla tych, który lubią nietypowe połączenia.
Białe szparagi z masłem miętowo-cytrynowym*:
W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli, wkładam szparagi. Gotuję 5 min, po tym czasie wyłączam płomień pod garnkiem i zostawiam szparagi na 10 min w wodzie pod przykryciem.Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, dodaję pastę z mięty, sok z cytryny, dokładnie mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia, kiedy masło zacznie mocno bulgotać zdejmuję patelnię z kuchenki.Szparagi odcedzam, układam na talerzu, polewam masłem miętowo-cytrynowy.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a pt. „ Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia”.
Białe szparagi z masłem miętowo-cytrynowym*:
- 800 g szparagów, umytych, obranych i pozbawionych zdrewniałych końcówek
- 100 g masła
- 2 małe garście mięty, zmiażdżone w moździerzu
- sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny
- sól, pieprz
W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli, wkładam szparagi. Gotuję 5 min, po tym czasie wyłączam płomień pod garnkiem i zostawiam szparagi na 10 min w wodzie pod przykryciem.Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, dodaję pastę z mięty, sok z cytryny, dokładnie mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia, kiedy masło zacznie mocno bulgotać zdejmuję patelnię z kuchenki.Szparagi odcedzam, układam na talerzu, polewam masłem miętowo-cytrynowy.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a pt. „ Jamie Oliver w domu. Przez gotowanie do lepszego życia”.